7. 9. 2010

iPody ve třídě

Pobavila jsem se při čtení článku Cindy Brockové, která popisuje první hodinu, kdy ve třídě použila školní iPody. 

Cindy zadala studentům jednoduchý úkol - měli během 3 minut vytvořit postavu svého marťana. Žáci pak obrázek "sejmuli" jako screenshot a zaslali ho vyučující na mail. Ta si ve svém počítači obrázky otevřela a vytiskla na barevné tiskárně. Obrázky obratem rozdala studentům, kteří vytvářeli novinový článek s tématem návštěvy mimozemských civilizací.


Zakázala jsem si být ironická. 
Ale nemohu se neusmívat při představě, že bych jen pomyslela na to, že by naše škola, tj. státní základní škola kdesi v České republice, měla podobné vybavení. Počítejte se mnou: vybavení iPody pro celou třídu, počítač v každé třídě s připojením na internet, "učitelský" mail, barevná tiskárna u každého počítače ve třídě. ...a dovednosti vše obsloužit v co nejkratším čase...
Také se dobře bavíte?


.....
Podobné články:

6 komentářů:

  1. Taky :-) My máme pc jen ve dvou pc učebnách. V kabinetech ne. Tiskárny dvě v těch učebnách. černobílé. Kopírku jednu. A rychlost pc je.... slušně řečeno malá:-)
    Je to sci-fi, ale třeba se toho jednou dočkáme!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě.
    Kdyby pravěcí lovci (a jejich ženy) nesnili, těžko bychom dnes mohli mít počítače v každé učebně ICT. Jen považ, takový luxus! Ba co víc - u každého z nich stojí kopírka (u nás dokonce i barevná!). :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Mám představivost velkou, ale až tak velkou ne
    - přiznám, že jsem dnes koulela očima, když kolegové přišli že barevný toner ve sborovně je pryč, když jsem ho měnila na začátku června a dva měsíce ve sborovně pohyb nebyl .. asi se vypařil (normálně vydržel půl roku .. to když tiskárna stála mimo sborovnu)
    - přiznám, že mě silně rozesmutnila dnešní info o tom, jak se kolegyně hrozí toho, jak pustit výukový software na PC v učebně (a to i přesto, že má PC se stejným softwarovým vybavením ve třídě a aby byla pro všechny obsluha snazší, je všude nastavená stejná struktura složek)
    -rozesmutnila mě i představa, že moje jarní snahy dostat IAT i do hodin prvního stupně vyprchaly a ty dva dny, co sjem s kolegyněmi strávila u IAT jsou k ničemu, protože, když se nepracuje, tak se zapomíná

    hele já si fakt myslím, že na to jak jsme malá škola, máme vybavení slušné (Jasně dovedu si představit i lepší, ale na 112 žáků 16 PC v učebně, PC v každé třídě na 1. stupni, v jazykovce, v učebně Př, notebook a projektor ve F, PC v ředitelně, sborovně, studovně, notebook s možností připojení k netu na 2. stupni (barák je velkej a na 1. st. je to kus cesty), dvě barevný tiskárny, digifoto, digikamera, IAT s příslušenstvím) .. požadavky ze strany kolegů by byly stále, ale na druhou stranu už si začínám říkat, kdo a hlavně JAK to využije .. IAT jako promítací plátno? PC s netem, abych měl od dětí pokoj?

    OdpovědětVymazat
  4. klupi poukázala na starý dobrý jev - na jednu stranu jsou učitelé, kteří by rádi, ale nemají vybavení; na druhou stranu jsou učitelé, kteří mají vybavení, ale nechtějí.
    Řešení vidím celkem jednoznačné - za vším hledej vedení školy (v tom kladném i záporném smyslu slova).
    Jen vedení má možnost dovybavit školu (např. díky projektům), jen vedení má tu pozici "donutit" učitele absolvovat kurzy a využívat techniku co nejlépe. Pokud vedení zájem nemá, není jiná páka. Nadšení sice pomůže, ale problémy nevyřeší.

    OdpovědětVymazat
  5. Pavlíno, vedení zájem má, vedení kurzy platí, vedení působí, aby se využívalo .. prostě to nestačí, je to o chtění

    OdpovědětVymazat
  6. Věřím, že děláte, co můžete. Pak už je to jen o trpělivosti - krůčky budou asi pomalé, ale budou - nikdo nemá tu sílu odolávat nátlaku příliš dlouho (a to se týká i opačného konce).
    Takže zatněte zuby a vydržte.
    PS: Opravdu vedení nemůže dát jasné podmínky ("Budete dělat tohle, tohle a tohle. A pokud ne, tak...") a vyžadovat jejich plnění? Takže ani ředitelé nemají páky na své zaměstnance? Tak já jsem si naivně myslela, že vedení může za všechno!
    Pak se omlouvám všem ředitelům a jejich zástupcům a konstatuji, že je to s českým školstvím ještě horší, než jsem si myslela.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína