9. 9. 2010

Výlet sluneční soustavou

Na stránkách Education.com lze najít spoustu pokladů. Jeden z nich bych vám ráda představila. 
Jedná se o karetní hru pro 2 - 3 žáky, při které si procvičí základní početní operace a upevní si znalosti o sluneční soustavě.


Ke hře potřebujete:
  • základní hrací plán (najdete v originálním příspěvku pod slovy Print this out);
  • barevnou pastelku pro každého hráče;
  • karty určených hodnot (můžete vytisknout z originálního příspěvku - Print a deck - nebo vybrat z balíčku žolíkových karet).

Pravidla hry:
  1. Karty se zamíchají a položí na hrací pole PACK. Hodnoty karet: eso = 1, žolík = 11, královna = 12, král = 13. Ostatní karty mají svou hodnotu.
  2. Hráč, který je na řadě, si lízne dvě karty. Čísla smí násobit, dělit, sčítat, odčítat nebo spojovat s cílem dosáhnout čísla 1 - 9.
  3. Hráč se snaží, aby výsledkem bylo číslo, které určuje pořadí planety ve vzdálenosti od Slunce, která ještě není vybarvená. Pokud výsledek odpovídá (např. planeta Země má č. 3), může ji vybarvit svou pastelkou. Pokud nechcete vybarvovat, použijte kolečka, knoflíky nebo PET víčka (každý žák musí mít stejnou barvu).
  4. Pokud žák nemůže nebo nedokáže sestavit příklad, který by vedl k vybarvení některé planety, karty odkládá na pole DISCART a hraje další v pořadí.
  5. Vítězí hráč, který má v závěru hry vybarveno nejvíce planet.

Obměna:
Každý hráč má své hrací pole. Soutěží, kdo vybarví všechny planety jako první (stále však sedí ve skupině a čeká, až na něj přijde řada).


Tento typ her mám ráda - prolínají se zde různé předměty, žák je aktivní a ačkoli je prioritní dovedností počítání zpaměti a matematická představivost, prvek náhody může zapracovat i ve prospěch slabšího žáka.


Věřím, že až vyzkoušíte, napíšete své dojmy a zkušenosti do komentářů. Předem děkuji za všechny čtenáře.


.....
Podobné články:

7 komentářů:

  1. :) Musím se usmát náhodě. Zrovna před chvilkou jsem zveřejnila na školní web motivaci k M6 na příští týden - Expedice Prokulus (http://wiki.rvp.cz/Sborovna/5Pripravy_na_vyuku/1.st/Clovek_a_jeho_svet/Expedice_Prokulus). Opakujeme teď velká čísla a počítání s nimi. Myslím, že tuto hru můžu směle zařadit do expedičního programu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, ty jsi prostě ďábel. Obdivuji s jak stále znovu vymýšlíš nové motivační prvky. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkala u učitelek na II. stupni. Chtěla bych být Tvým žáčkem!

    Díky za odkaz, doufám, že bude inspirací pro další čtenáře.

    OdpovědětVymazat
  3. No jo Pavlo, jenže Return jsem vymýšlela a realizovala kdysi dávno, když jsme my druhostupňáci přebírali děti už v pětce a já tam učila přírodovědu a matiku .. tenkrát sloužil k procvičování během "učení", teď ho použiju pro procvičování během opakování :)

    hru mám vytištěnou a až děti zalezou večer do postelí bude se stříhat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsme dnes hráli s drobnou úpravou bodu 1 - A 1, J 11, Q 12, K 13, žolík 14

    Všechny skupiny dohrály variantu jeden herní plán do konce (šesťákům to trvalo cca 15 minut i s vysvětlením pravidel). Náročný byl konec hry, kdy už čekali na jeden dva výsledky.

    Brzy zařadíme znovu s variantou každý má svůj herní plán

    OdpovědětVymazat
  5. Hani,
    ty jsi prostě neuvěřitelná. Kdybys byla mým jediným čtenářem, byla bych šťastná jak blecha. Děkuji, že se s námi dělíš o zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  6. dovolím si přihodit ještě odkaz na upravené karty a hrací plán - přece jen vesmírná výprava si žádá řádné vybavení - http://wiki.rvp.cz/Sborovna/4tydenni_plany/2.Zpracovane_tydenni_plany/Matematika_-_6._ro%C4%8D./03._t%C3%BDden

    OdpovědětVymazat
  7. Hani, ty máš dovoleno cokoli. Moc díky. P.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína