22. 5. 2014

Šetřme naše lesy

Nevím jak u vás, ale oproti loňskému školnímu roku (kdy jsme dostali od školy 2 - 3 balíky papírů na školní rok), letos byl kohoutek zcela uzavřen. Papíry tak musíme kupovat z třídního fondu nebo je "vyžebrat" od rodičů. V příspěvku na  Free Technology for Teachers jsou nabídnuty tři programy, které by nám mohly ušetřit nějaký ten papír (a peníze za náplně do tiskáren)...

Proč (a co) vlastně tiskneme?


Nejčastěji tiskneme písemné práce a testy


To se dá ale také obejít, pokud máte k dispozici moderní technologie a technicky trochu zdatnější třídu, tj. od 4. ročníku není problém. Stačí vytvořit online test a žáky posadit k počítačům.

Když ještě naše škola platila online aplikaci iskola.cz, tak tam byla radost vytvořit jednoduché testy, které se (při volbě z daných možností) i samy hodnotily. Stačilo pak vytisknout jen celkový přehled, pokud ho někdo vyžadoval na papíře.

V současnosti tuto možnost nemám, ale i tak jsou ještě další aplikace, které umožňují vytvářet online testy. Jen namátkou:

Druhou nejpočetněji zastoupenou skupinou k tisku jsou různé pracovní listy a výukové pomůcky

Když odvrhnu nezákonné kopírování pracovních sešitů, jednoznačně se přikloním k pracovním listům na Metodickém portálu. Zde je spotřeba papírů dost vysoká, protože materiálů je hodně a je těžké si vybrat.

Mezi výukové pomůcky počítám další tvorbu, která je vlastním výtvorem (http://tinyurl.com/pepous) nebo ji dostávám zprostředkovaně od známých a podobně postižených přátel.
Také jsou k dispozici kopírovatelné materiály (ovšem v mnohem menší míře, než bych uvítala), např. Početní divadélko nebo Pracovní karty a šablony do matematiky.

Jak ušetřit při tisku z internetu?


Čas od času je třeba tisknout nějaké informace z internetu. Pokud to jde, kopíruji a vkládám do programu k interaktivní tabuli - žáci mohou číst z tabule a nepotřebují mít papír před sebou. Upozorňuji však na spojení "pokud to jde", protože jsou situace, kdy je třeba texty/materiály vytisknout, např. když:
  • pracujete s textem a potřebujete, aby si žáci dělali poznámky;
  • se jedná o výuku čtení (v 1. (2.) ročníku - čtení z interaktivní tabule je velmi náročné na pozornost i zrak;
  • kvalita textu na IT není dobrá;
  • ... (jistě si doplníte podle svých zkušeností další body)
Když už tedy není zbytí, zkuste využít jeden z nástrojů, který je doporučován v příspěvku 3-tools-to-help-you-save-paper-ink-in.html:
Já mám zkušenosti s PrintWhatYouLike. Využívám funkce Bookmarklet, kterou jsem si uložila na lištu prohlížeče. Když je potřeba, stačí kliknout na uložené tlačítko. Automaticky se zobrazí ovládací panel, který mi umožní zrušit na stránce vše, co nechci, aby se vytisklo. Osekám tak všechny reklamy, ovládací prvky stránky a nebo si prostě vyberu jen to, co vytisknout chci.

Podrobněji: Printfriendly.com

http://www.printfriendly.com/
V týdnu jsem opět potřebovala vytisknout webovou stránku. Vyzkoušela jsem tedy jinou aplikaci - http://www.printfriendly.com/. Byla jsem uchvácena vzhledem (viz obrázek), jednoduchostí obsluhy (s porovnáním s výše doporučovaným Printliminátorem) a možnostmi.

Co tedy tato aplikace nabízí a jak funguje?

  • Přímo na stránce můžete využít pole pro vložení webové adresy, kterou chcete vytisknout. Následně se vám zobrazí okno s již velmi kvalitně "osekanou" stránkou. Můžete ale ještě i dál ubírat - stačí najet myší na některý odstavec a kliknout. Následně si můžete zvolit velikost písma a formát tisku - tiskárna, zaslání e-mailem nebo uložení ve formátu PDF pro čtení z monitoru.
  • Můžete si do prohlížeče uložit záložku ve formě javascript. Na jakékoli stránce, kterou navštívíte kliknete na tuto "záložku" a automaticky se vám"oseká" stránku, na které jste právě byli.

A jaké zkušenosti s tiskem/šetrným tiskem máte vy?

Předem děkuji za vaše zkušenosti v komentářích.

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína