18. 2. 2015

Dropbox - jednoduché řešení s přenosy souborů

 [23.4.2012]
"Manuální přetahování dat mezi více počítači, to už je dnes zbytečné. Vaše data mohou být automaticky zrcadlena do zabezpečeného prostoru na internetu a odtud stejným způsobem synchronizována s jiným počítačem, nebo třeba i s mobilním telefonem. Data máte zároveň bezpečně zálohována. Jak na to? Zkuste třeba službu Dropbox." [1]
Aktualizace:
  • [24.2.2014] Nový článek na Spomocíkovi, který se věnuje Dropboxu. Konkrétní odkaz v závěru článku.
  • [27.6.2014] Jak nastavit synchronizaci často používaných složek, např. Plochy nebo Dokumentů: Skvělý tip pro Dropbox.
  • [18.2.2015] Tip na rozšíření do Gmailu.


Neodolala jsem a jsem ve zkušebním provozu. Zkušebním pro sebe i program.
Instalace proběhla bez problémů (na obou počítačích). Instalaci ve vám ve složce Dokumenty vytvoří nová složka - Dropbox. Pracujete s ní úplně stejně jako s ostatními - můžete sem vkládat dokumenty, tvořit podsložky apod.

První dokument jsem vložila v práci. 3 vteřinky chroustalo připojení na internet a dokument se označil zeleným háčkem - bylo hotovo. Kliknutím na dokument pravým tlačítkem přibyla v nabídce možnost zobrazení dokumentu online. Vyzkoušela jsem, fungovalo.
Dobrá, tak jsem uložila nějaký dokument na internet. To není žádná výhra.

Mnohem lepší to bylo doma po instalaci. Složka se také vytvořila a ... světe, div se... byl v ní i inkriminovaný dokument. Všechno mi najednou docvaklo! Cokoli vložím do složky Dropbox, to najdu na obou počítačích. To není špatné...

Jsem odpůrcem přenášení souborů na flash pamětích (a podobných technologiích), vždy hledám možnost, jak přesunout materiály přes online připojení. Doposud jsem využívala:
Řešení, které nabízí Dropox je mnohem elegantnější.

Další využití

Podařilo se mi přesvědčit mé dva nejbližší spolupracovníky, aby si Dropbox také založili. Teď už žádné přeposílání dokumentů a opakované upravování několikeré kopie. Stačí vložit do sdílené složky inkriminovaný dokument a vyčkat, až jej kolega upraví (dozvím se to, protože se objeví krátké oznámení u ikony na hlavní liště, že byl dokument změněn). Pracujete tak společně na jednom dokumentu (na rozdíl od sdílených Google dokumentů to však nelze provozovat současně). I tak nám to ušetří čas.

http://goo.gl/nxfQb

Novinka pro "dropboxáky" 

Dokumenty můžete zasílat i jako přílohy emailů. Stačí k tomu registrace na Send To Dropbox. Je třeba registrovat se stejnými údaji, jako do Dropboxu. Získáte tak jedinečnou emailovou adresu, na kterou pak posíláte emaily s přílohou. Ta bude automaticky uložena do Vašeho Dropboxu.

Podobné aplikace:

  • http://sendoid.com/
  • YouSendIt (a ještě další odkazy v závěru článku) doporučuje Educational Technology Guy ve svém blogovém příspěvku.
  • Ukládání souborů v cloudu se stává nezbytností, a proto na ni reagují i největší hráči na technologickém poli. Microsoft nabízí svůj SkyDrive, Google pak svůj Google Drive (podrobněji se srovnání těchto úložišť věnuji v článku Ve kterém obláčku jsem to uložila.
A kdo by uvažoval o "Dropboxu" na vlastním serveru, možná se něco nového dozví v příspěvku J. Drahoráda na síti Google Plus.

Tematicky vhodný další článek článek Sdílení a zálohování s Dropboxem najdete na  http://www.internetprovsechny.cz/sdileni-a-zalohovani-s-dropboxem/

Cloudová uložiště – Dropbox

"První díl seriálu o možnostech ukládání dat online, jež se pomalu ale jistě stávají standardem pro technologie s přístupem do internetu. Tento díl se věnuje historicky prvnímu podobnému všeobecně rozšířenému nástroji - Dropboxu."
"Používáním cloudových služeb ve školství lze jednoduše a efektivně naplnit moderní trendy vyučování. Hromadná distribuce výukových materiálů nebo žákovských poznámek mezi žáky je nejsnadnějším využitím Dropboxu. Díky sledování historie revizí jde jednoduše zjistit kolik který žák udělal práce na společném projektu. Použitím nástroje snímání obrazovky lze snadno žákům demonstrovat pracovní postup či jejich činnost monitorovat." [2]

Skvělý tip pro Dropbox | Daniel Gamrot

"Pokud používáte Dropbox na Windows, pravděpodobně jste, patříte-li k většině uživatelů, alespoň jednou zažili ten pocit, kdy byste dali cokoliv za možnost vybrat jednotlivé složky OS (Dokumenty, Hudba, Obrázky, Videa) a ty označit jako “synchronizované” do Dropboxu." 
Další vybrané citace z článku:
  • ... vzpomeňte si například na poslední případ, kdy jste neměli přístup k laptopu, u sebe měli jen smartphone a věděli, že ten v tuto chvíli nejdůležitější soubor, který máte právě prezentovat na rychlém setkání s klientem, máte na Ploše vašich Windows. Takto budete mít svou Plochu neustále s sebou...
  • Takže když vytvoříte na Ploše soubor, uloží se vám do stejnojmenné složky v Dropbox a během pár chvil odsynchronizuje. [3]

Nové! Educational Technology Guy: New Dropbox Extension for Chrome adds a new feature to Gmail

"Dropbox has released a new extension for Chrome that adds a nice new feature to Gmail. It's call Dropbox for Gmail."[4] 
Rozšíření umožňuje snadno sdílet soubory prostřednictvím Gmailu stejně, jako můžete už nějakou dobu využívat s Google Diskem.
Po nainstalování rozšíření se vám v Gmailu nabídne ikona Dropboxu, prostřednictvím které vyvoláte okno pro nalezení a vložení odkazu z Dropboxu.
Rozšíření naleznete zde.

Citace a zdroje:

[1] Polesný, D. Dropbox: vy snad ještě používáte flashdisk? – živě.cz. [online]. 2011. [cit. 2012-04-23]. 2012]. Retrieved from: http://www.zive.cz/clanky/dropbox-vy-snad-jeste-pouzivate-flashdisk-video/sc-3-a-155753/default.aspx.

[2] ŠVEHLA, Jiří. Cloudová uložiště – Dropbox. Metodický portál: Články [online]. 24. 02. 2014, [cit. 2014-02-24]. Dostupný z WWW: <http://spomocnik.rvp.cz/clanek/18323/CLOUDOVA-ULOZISTE---DROPBOX.html>. ISSN 1802-4785.

[3] GAMROT, D. (2014). Skvělý tip pro Dropbox - Daniel Gamrot. [online] Daniel Gamrot. Available at: http://danielgamrot.cz/skvely-tip-pro-dropbox/ [Accessed 27 Jun. 2014].

[4] ANDRADE, D. (2015). Educational Technology Guy: New Dropbox Extension for Chrome adds a new feature to Gmail. [online] Educationaltechnologyguy.blogspot.cz. Available at: http://educationaltechnologyguy.blogspot.cz/2015/02/new-dropbox-extension-for-chrome-adds.html [Accessed 18 Feb. 2015].

9 komentářů:

  1. vypadá to zajímavě, myslím, že vyzkouším :-), a dočetla jsem se, že prostor v Dropboxu se ti zvětší mimo jiné, když přivedeš pár kamarádů...tak se nabízím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo? Tak vydrž, pošlu Ti pozvánku (když ji najdu).

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud budete chtít vyzkoušet, použijte tento link: http://db.tt/7n0tMXd. Přidá mi to trochu úložného prostoru. Díky.

    OdpovědětVymazat
  4. za to, že jsem přijala tvé pozvání dostala jsem 250 MB prostoru i já :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je prima. A jaké jsou první dojmy?

    OdpovědětVymazat
  6. to zjistím až se "drápkem drapnu" také zítra v práci :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem si Dropbox také zařídila. Teprve zjišťju, kolik souborů mám chaoticky uspořádaných ve škole i doma zvlášť.

    OdpovědětVymazat
  8. Teď jen doufejme, že nás technika nezklame.
    Dnes jsem ale hned využila - prezentovala jsem v cizí PC učebně, kde nedoporučují flash, protože se pak zasekávají PC. Byl by to konec, kdybych - ha! - neměla prezentaci vloženou také v Dropboxu. Stačilo se připojit do online prostředí a prezentaci stáhnout :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dropbox mám moc rád... a doufám že zůstane stejně kvalitní a zdarma:)

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína