21. 3. 2011

Evernote: 3 v 1

Mezi aplikacemi, které jsou volně dostupné, je pár stabilních hvězd. Jednou z nich je Evernote. K této domněnce mne vedou všechny ty "TOP TENy", kde tato aplikace téměř nikdy nechybí. A co bych to byla za PEPOUŠe, kdybych vše neprozkoumala...

Evernote je skvělý, volně dostupný nástroj, který vám umožní snadno zachytit informace..., ať používáte jakýkoli operační systém. K získaným zdrojům máte pak přístup odkudkoli. Jejich heslo: Pamatuj si všechno. (1)


http://goo.gl/PVp91
Evernote vám umožňuje zachytit seznamy úkolů, poznámky, webové stránky nebo fotografie. Můžete také své poznámky sdílet s ostatními uživateli. Po registraci získáte prostor na internetu (40MB na měsíc), ve kterém se vše ukládá. Když si ještě stáhnete do počítače tzv. desktopovou aplikaci (středně velký program), pak máte vše kdykoli po ruce.

Přesnější představu si můžeme udělat při popisu konkrétního použití:
Při procházení webu Živě.cz narazíte na recenzi notebooku, který se vám zamlouvá, ovšem času je málo a práce čeká. V prohlížeči označíte obrázek, doplňkový text, cenu, případně jinou užitečnou informaci, kliknete na tlačítko „Add to Evernote“ a to je vlastně všechno. Výstřižek – poznámku si můžete dále pojmenovat zařadit do kategorií pomocí klíčových slov a tak dále. (2)


Myslím že nám, učitelům z praxe už svítá, jak bychom mohli Evernote používat pro svou práci, např:
  • využít jako aplikaci k ukládání záložek, třídíme pomocí tagů a kategorií
  • vytváříme si poznámky, přípravy, reflexní zápisy ke své práce - kdekoli a kdykoli
  • s kolegy tvoříme společné projekty, sdílíme poznámky a odkazy
  • ...
Žáci by mohli navíc využít ke sběru informací k jednomu tématu při tvorbě referátů a následném psaní konceptů nebo spolupracovat na projektech.


Když jsem tuto aplikaci zkoušela (asi tak před půlrokem), došla jsem k následujícímu:
  • pokud bych nebyla "zabydlená" v podobných aplikacích, možná by mne Evernote oslovilo
  • pokud bych učila starší žáky, možná by mělo smysl je "natlačit" do tohoto prostředí, protože kombinuje ukládání záložek, psaní konceptů a sdílení


Další zajímavé stránky o/k Evernote



Citace

(1) ANDRADE, David. Educational Technology Guy [online]. 2011 [cit. 2011-03-21]. Evernote - get organized - free and on all plaforms. Dostupné z WWW: .
(2) COOPER, Marcel. Živě.cz [online]. 2010 [cit. 2011-03-21]. Evernote: sbohem, poznámkový bloku. Dostupné z WWW: .

6 komentářů:

  1. Evernote jsem nějakou dobu používala, ale nějak jsem mu nepřišla na chuť. Třeba proto, že mi nešla aktualizovat stará verze a pak jsem měla v počítači dvě. Což neznamená, že to nemůže být dobrý nástroj, jen jsem se s tím nesžila.

    OdpovědětVymazat
  2. Také to na mne bylo příliš zapeklité.
    Vrhla jsem se na Diigo (opět) a objevuji jeho nové taje... Výrazně mi např. ulehčil přípravu tohoto článku - nasbírala jsem si pár stránek, které mi pak pomohly při závěrečném psaní a sběru informací.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak. Diigo používám každou chvilku.

    OdpovědětVymazat
  4. Všimla jsem si, že máš záložky stále aktivní. Přidala jsem funkci "poznámky" a užívám si zvýrazňování.
    Dnes jsem konečně zjistila, jak sdílet to zvýrazněné... Budu o Diigu muset brzy napsat podrobněji.

    OdpovědětVymazat
  5. Evernote zatím stále ještě osahávám. Kromě jednoduchého tlačítka CLIPPER se mi na něm líbí vygenerovaná email adresa, kterou používám, když jsem na pc, kde E. není. Pošlete si na ni soubor, prezentaci, fotografii apod. a ihned ji máte ve složkách Evernotu.
    Narazila jsem na něj již dříve, ale nějak upadl v zapomění, neboť nebyl právě čas. Díky Vám Pavlo, se mi dostal znovu pod ruku.

    OdpovědětVymazat
  6. Ivo, budu velmi ráda, když se s námi časem podělíte o své zkušenosti (klady i zápory). Pokud byste napsala delší text - to by bylo skvělé - můžeme ho vložit do příspěvku jako pokračování... Těším se a děkuji návštěvu a komentář.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína