20. 10. 2011

Publikujeme dokumenty a práce žáků

Když jsem učila starší žáky (v mém případě 9 - 10leté), řešívala jsem problém, jak rychle a jednoduše publikovat na webu jejich referáty, výstupy z projektů apod. Většinou bylo třeba listy naskenovat (jednoznačně preferuji výstup v PDF) a pak je umístit na třídní web. Často jsem je nahrála pouze ke stažení, což ale není příliš uživatelsky přívětivé.
V současnosti je množství aplikací, které vám nabízejí publikaci ve formě elektronických knih, popř. si tyto náhledy můžete přímo vložit na web. Návštěvníci tak mohou v materiálech listovat jako v knihách...


K registraci můžete využít své stávající účty, např. z Facebooku, Google nebo Twitteru. Registrace vyžaduje potvrzení, ale pokud nechcete používat příliš často (nebo chcete jen vyzkoušet), můžete využít tajný email. Dokumenty nahráváte výběrem ve složce nebo přetažením ze svého počítače. Aplikace pracuje se soubory ve formátu PDF.
V druhém kroku si můžete vybrat styl e-knihy, barvu pozadí a mnohé další detaily...


Po dokončení je vám nabídnuta možnost získat odkaz, nějaká tlačítka ke sdílení a tzv. embed kód, který lze vložit do webu (poslední dvě možnosti jsou pouze pro placenou verzi aplikace).


Prostředí je vesměs příjemné, všechno probíhá velmi snadno. Někomu může vyhovovat možnost barevných a stylových voleb, mně se to zdálo trochu zbytečné a zdržovalo mne to (o jedno kliknutí navíc, ale když pak je třeba nahrát 25 textů...).



K registraci můžete využít svůj účet na Facebooku nebo se registrovat klasickou cestou se zadáním emailu apod. S touto aplikací mám trochu víc zkušeností, takže jsem stihla objevit i další možnosti:
  • vzniká vám moc pěkná virtuální knihovna materiálů, některé "poličky" můžete i zveřejnit jako rozšíření svého blogu nebo webu;

  • texty můžete rozlišovat na soukromé a veřejné (bohužel se mi nepodařilo ani po hodině zkoumání zjistit, jak z veřejného udělat neveřejný - budu ráda, když mi někdo poradí v komentářích);
  • můžete si materiály třídit do složek, odesílat na ně odkazy apod.




V úvodu po vás aplikace nevyžaduje žádnou registraci, rovnou můžete nahrávat. Ale nenechme se ošálit - po nahrání je třeba email zadat, jinak není akce dokončena. Zajímavé rozšíření je, že můžete importovat také dokumenty z Google Docs. Také docela pěkně zvládne převést PDF na text, který lze pohodově kopírovat a následně vkládat do textového editoru.
Po nahrání je třeba vstoupit do editace, kde můžete upravovat mnohá nastavení (až snad příliš). Za velký klad ovšem považuji, že si můžete zvolit licenci, pod kterou dokument publikujete...


I zde samozřejmě získáte embed kód, který mne ale trochu vyděsil - je tam taková spousta nastavení, že doporučuji zkušenějším uživatelům.


https://www.youpublish.com

Registrace opět nutná, trochu zbytečně dlouhá. Vyžaduje zopakovat email i heslo.
Nahrávání jedním zeleným tlačítkem - nelze přehlédnout. Škoda, že si aplikace nedokáže přečíst alespoň název dokumentu, takže vše je třeba vyplňovat. Opět kvituji, že si lze zvolit licenci.

Prohlížení pak probíhá v okně pomocí postranní lišty (takže žádné příjemné listování, jako v případě prvních dvou aplikací. Možnosti sdílení jsou téměř neomezené, ale pouze formou odkazu. Žádný embed kód pro vložení na web jsem nenašla.


https://docs.google.com

Tak o dokumentech Google snad není třeba hovořit. Potřebujete registraci účtu a následně pak nahráváte dokumenty a soubory. Sdílet lze pomocí odkazu nebo s kolegy, kteří mají také účet Google.
Pokud využíváte weby Google, je publikace snadná (asi 3 kliknutími), protože aplikace jsou vzájemně propojené přes váš účet.
K vytvoření HTML kódu můžete použít https://docs.google.com/viewer.


A nezapomeňme, že i práce žáků podléhají autorskému zákonu, takže je třeba mít souhlas autora (dítěte) s publikací!


Doplnění

Text byl publikován také na České škole, kde v komentářích Vašek doplnil podobnou aplikaci http://www.box.net. Díky.


Zdroj

TEEContributor. Teacher Experience Exchange [online]. 2011-10-06 [cit. 2011-10-20]. 9 web 2.0 sites to publish student work. Dostupné z WWW: [http://h30411.www3.hp.com/posts/1303438-9_web_2_0_sites_to_publish_student_work].

1 komentářů:

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína