6. 1. 2013

Goodreads a aplikace pro Android

Málokdy mě překvapí nějaká funkce nástroje, který už delší dobu používám (pokud se nejedná o aktualizaci). Mám ve zvyku prozkoumat nový nástroj jak jen to jde, abych mohla hned od začátku používat všechny jeho vychytávky, které se mi zdají užitečné.
Proto pro mne byla dnešní náhodná zkouška nenápadné funkce aplikace Goodreads v mobilu opravdu milým překvapením. Ale pěkně od začátku...

Co je Googreads?

O sociální síti pro čtenáře Goodreads jsem psala v příspěvku Podporujeme žáky ve čtení. Nabídla jsem zde základní popis funkcí sítě. Fotografie a stručný souhrn kladů a záporů jsem dále popsala ve společném pohledu Sociální sítě pro čtenáře skupiny PLN pro čtenářskou gramotnost.

Aplikace pro Android

Pokud vlastníte "chytrý mobil" s operačním systémem Android, pak opravdu vřele doporučuji aplikaci Goodreads (QR code pro rychlé nalezení mobilem najdete v závěru příspěvku).
Aplikace vám umožní mnohem plynulejší zaznamenávání vaší četby, možnost aktuálních zápisků z četby (nemusíte už čekat na chvíli, kdy si sednete k PC, ale poznámku z četby lze udělat prakticky kdykoli). Současně máte k dispozici všechny funkce, které využíváte na PC:
  • sledování novinek vašich nalezených přátel v této sociální síti a možnost komentování jejich příspěvků;
  • přehled dění v diskuzních skupinách a možnost ihned reagovat na nové komentáře;
  • vyhledávání knih a přiřazování do svých "poliček". A s touto funkcí právě souvisí ta novinka, kterou jsem objevila dnes ráno!

Můj (pozdní) objev

Na úvodní stránce aplikace v mobilu je úplně poslední tlačítko Barcode Scan. Nenápadné, ale v mnohém vám pomůže - podle čárového kódu vyhledá knihu v databázi Goodreads:
  • knihu, která vás zaujme v knihkupectví si můžete naskenovat a uložit do "poličky" k přečtení v budoucnosti (nebo k možnosti vyhledat ji později v knihovně);
  • knihu, kterou jste si právě vypůjčili z knihovny si naskenujete a snadno si tak zařadíte do "poličky" právě čtených knih;
  • knihu, kterou jste již četli, ale zapomněli ji do výčtu svých knih zařadit, jednoduše naleznete a zařadíte do "poličky" přečtených.
Vyhledávání nabídne vždy "obecnou verzi knihy". Bohužel pokud nesouhlasí titulka knihy (navíc je nález většinou v angličtině nebo originálním jazyce), pak je vše možné doladit pouze u PC - varianty jedné knihy v různých edicích se v aplikaci pro mobil nezobrazují.

I tak považuji tuto drobnou funkci za velmi užitečnou a mrzí mě, že jsem ji neobjevila dřív. Ale současně jsem ráda, že jsem ji objevila alespoň teď :)
Goodreads - aplikace pro Android na Google Play

Doplnění z komentáře

Aplikace pro iOS pro "jablíčkáře" zde: https://itunes.apple.com/us/app/goodreads/id355833469?mt=8

4 komentářů:

  1. k doplnění skvělého výčtu...je k dispozici také aplikace pro iOS zařízení https://itunes.apple.com/us/app/goodreads/id355833469?mt=8

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Na tabletu Goodreads mám, ale přiznám se, že tlačítka Barcode Scan jsem si nevšimla. Díky za článek.

    OdpovědětVymazat
  4. @locika: Moc díky. Jestli dovolíš, přidám tento odkaz přímo do článku, v komentářích by mohl být přehlédnut.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína