27. 7. 2014

Citace zdrojů - několik zajímavých aplikací/rozšíření Chrome

Jedno se musí projektu EU peníze školám nechat - většinu učitelů donutil informovat se o licencích a způsobech citování zdrojů či literatury. Jistě, každý z nás psal alespoň jednou v životě nějakou vědeckou práci (minimálně diplomku), takže bychom měli pravidla formátování citací znát - ale ruku na srdce, pro většinu z nás je to už tak dlouho, že možná z naší vědecké práce už sami nestíráme prach. Mimochodem víte vůbec, kde ji máte uloženou?

Ráda bych tímto příspěvkem shrnula své dosavadní hledání ideálního nástroje a nabídla vám vše k posouzení. Možná, že budu pak mile překvapena v komentářích, že jsem neobjevila nějakou jinou (a konečně dokonalou) aplikaci/rozšíření.

Co jsem vyzkoušela a nebyla to žádná sláva

Web Clipboard

Jedná se o  rozšíření prohlížeče Chrome + propojení s Google dokumenty. V roce 2011 jsem o něm napsala:
Toto rozšíření je skryté - zobrazí se po kliknutí pravým tlačítkem myši. Takže když chci něco zkopírovat, stačí výraznit příslušný text, pak na něj kliknout pravým tlačítkem, zvolit rozšíření Web Clipboard a je to. Na rozdíl od jednoduchého CTRL+C si toto rozšíření zapamatuje libovolné množství výběrů a umožní pak jednoduché vložení do dokumentu Google. (Hublová) 
Bohužel - a uvedla jsem to jako nedostatek - mi sice pomáhá získat jednotlivé ukázky z textů, ale - a to je to podstatné - neumožňuje mi vytvořit automaticky jakoukoli citaci či odkaz.
Takže tento nástroj je z hlediska tématu toho článku nevyhovující.

Diigo

O aplikaci Diigo jsem také psala v roce 2011. Díky instalaci rozšíření do prohlížeče Diigo umožňuje zvýraznění zajímavého textu na webové stránce, vložení post-it lístečku na webovou stránku nebo jen uložení mezi záložky v aplikaci. Poznámky a komentáře lze pak následně zobrazit a vložit ve formě citace s odkazem na původní zdroj. Bohužel bez dalších citačních informací. Takže se opravdu jedná spíš o odkaz než citaci.

Už to tedy začíná být zajímavé, ale ještě se ani z daleka nepřibližujeme nějakým citacím tak, jak by měly vypadat.

Co jsem vyzkoušela a dalo by se používat

Google Dokumenty s funkcí "prozkoumat"

O velmi zajímavé funkci v GDocs jsem psala v článku Zkuste psát článek pomocí Google Docs. V závěru jsem zhodnotila právě formát citací:
“Drobnou výhradu bych měla k formátu citací (minimálně autora by si to zasloužilo, ale chápu, že metadata není jednoduché získat - a dopsat jej také není tak náročné). Citace obrázků jsou ještě slabší, zde pro mne nemají (zatím) žádnou přidanou hodnotu.” (Hublová) 
Pokud tedy používáte Google Docs, pak tato zajímavá drobnost vám může dost ulehčit práci. Koneckonců - lepší je alespoň nějaká citace než žádná.

Nové! Zajímavé by jistě bylo použít některou ze šablon na tvorbu a ukládání citací. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět v komentářích, jak se vám osvědčilo.

Citelighter

Rozšíření do prohlížečů (kromě Internet Explorer) Citelighter je mým posledním objevem a zatím jej považuji za nejpružnější z pohledu tvorby textových dokumentů. Jak funguje?

Po vytvoření účtu získáte prostor na své "projekty". Zde si vytváříte řekněme oblasti/témata, do kterých pak můžete sbírat jednotlivé citace.
Citelighter - administrace projektů
Současně si nainstalujete rozšíření do prohlížeče, které vám umožní získávat citace (rozšíření pro Chrome zde). Ikonkou pak ovládáte vše, co potřebujete.
Citelighter - panel rozšíření v Chrome
Text, který chcete citovat zvýrazníte levým tlačítkem myši a počkáte, až se vytvoří citace. Tu pak můžete ještě editovat, což vřele doporučuji. Většinou je třeba upravit češtinu, doplnit autora apod.
Citelighter - okno pro úpravu textu a formátu citace a doplnění komentáře
Pozn.: S komentáři si Citelighter umí poradit nejhůř, resp. s naší češtinou. Takže buď pište komentáře bez diakritiky nebo se připravte na hromadné nahrazování shluků divných znaků za naše česká písmena.

Co se mi na aplikaci moc líbí je, že nabízí export do emailu a (především) do textového dokumentu ve formátu rtf (lze jej otevřít jak ve Wordu tak ve Writeru či podobném opensource kancelářském balíčku). Vše, co si tedy vložíte do jednoho "projektu" si pak můžete zobrazit v dokumentu, se kterým lze samozřejmě dále pracovat (ukázku si můžete stáhnout zde). To se teď budou studentům dělat referáty!


Pokud vládnete angličtinou nebo Google překladačem, pak doporučuji prostudovat článek Citelighter (The Pinterest For Research) Launches Massive Global Learning Database. Jsou zde kromě základních informací také uvedeny náměty, jak nástroj využít ve výuce...

Co aktuálně používám

Cite This For Me: Web Citer

Toto rozšíření se mi zdá pro české prostředí asi nejvyužitelnější. Jde o to, že si velmi snadno vytvoříte citaci v okénku rozšíření, zkopírujete ji a můžete s ní ihned pracovat - vložit a upravovat. Není třeba se nikam registrovat - tedy pokud si nepotřebujete ukládat citace pro budoucí využití nebo z důvodu archivace. Zkopírovaný text si můžete ihned upravovat - někdy je třeba vložit české formulace.
Nicméně pro základní využití ve vašich článcích v blozích to bohatě postačí, i když tu není formát dokonalý dle aktuální normy ČSN ISO 690 (viz http://www.citace.com/).
Rozšíření stáhnete do Chrome zde.

Cite This for Me: náhled vnitřního prostředí pro citaci a automatické citace prostřednictvím rozšíření Chrome

Na závěr...

Bohužel žádná z aplikací není dokonalá. Nic se nevyrovná ručnímu vkládání citací, ať už na http://generator.citace.com/ nebo na http://citace.dumy.cz/.
Ze zahraničních generátorů uvedu jen pár:
Nicméně pokud nám jde o citaci textu z internetu, dají se s trochou štěstí popsané aplikace/rozšíření z tohoto článku docela dobře použít.

Nebo máte nějaký jiný tip? Díky předem za doplnění v komentářích.

Zdroje:

Hublová, Pavlína. “PEPOUŠův nápadník.” PEPOUŠův nápadník: Chrome - moje rozšíření. n.p., 13 March 2011. Web. 11 September 2012. <http://inapadnik.blogspot.cz/2010/07/chrome-moje-rozsireni.html> 

Hublová, Pavlína. “PEPOUŠův nápadník.” PEPOUŠův nápadník: Poznámky k výuce s využitím Google Docs. n.p., 18 December 2011. Web. 11 September 2012. <http://inapadnik.blogspot.cz/2011/12/poznamky-k-vyuce-s-vyuzitim-google-docs.html> 

Hublová, Pavlína. “PEPOUŠův nápadník.” PEPOUŠův nápadník: Zkuste psát článek pomocí Google Docs. n.p., 11 June 2012. Web. 11 September 2012. <http://inapadnik.blogspot.cz/2012/06/zkuste-psat-clanek-pomoci-google-docs.html>

Lepi, K. "Edudemic". The 6 Best Online Bibliography Tools. n.p., 2012. Web. 27 Jul. 2014.  <http://www.edudemic.com/6-tools-to-help-students-build-bibliographies/>.

1 komentářů:

  1. Díky za doplnění Jitce R. na síti Google Plus (http://goo.gl/TxYLZk).

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína