15. 7. 2014

Stručně v odkazech: (Ne)bezpečí sociálních sítí

Ask.fm – nová hvězda sociálních sítí - Saferinternet.cz

"Ask.fm je specifická síť, kde lidé využívají možnost zadávat libovolné otázky a odpovídat nebo vyhledávat odpovědi na ně – a to zcela anonymně."

      

tags: bezpečnost sociální sítě novinky

Další zajímavé citace z článku:
  • Ochrana soukromí nepatří k prioritám sítě – otázky a odpovědi na ně vidí všichni – dokonce i neregistrovaní uživatelé. Neexistuje zde žádný mechanismus pro hlášení ilegálního obsahu, šikany, obtěžování.  Nejde nastavit úroveň ochrany soukromí, chybí rady pro začínající a mladé uživatele, jak se vyhnout možným problémům.
  • Nejlepším řešením je ukázat, že taková síť existuje, jaké problémy může způsobit zdánlivě neškodná jakoby anonymní zábava.
  • Nejúčinnějším preventivním opatřením je nastavit pravidla, kterými se děti mají řídit na síti a také udržet jejich důvěru. Jenom tak nebudou problémy skrývány, ale včas řešeny a tím i předcházeny jejich, často hrozivé důsledky.


Nové! Ahoj, potkáme se osobně? 40 % dětí na internetu by souhlasilo

"Dosud největší výzkum rizikového chování českých dětí na internetu provedla Univerzita Palackého v Olomouci. Dotazník vyplnilo 28 tisíc dětí."

tags: bezpečnost sociální sítě novinky

Další zajímavé citace z textu:
  • Výsledky výzkumu potvrdily, že děti jsou ve vysoké míře ochotny sdělovat osobní informace lidem, které znají jen z on-line prostředí. Celkem 63 % (o 10 % více než v r. 2013) dotázaných dětí pošle cizímu člověku své jméno a příjmení. E-mailovou adresu mu sdělí 43 % z nich (12% nárůst). Fotografii obličeje by na požádání poslalo 39 % účastníků výzkumu (13% nárůst).
  • Výsledky výzkumu potvrzují stálou potřebu zvyšování internetové gramotnosti.
Prezentace výsledků ke stažení (PDF)
Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína