31. 7. 2014

2 variace na hru Domino a hra Uhodni pravidlo

Vlastně je to prosté - přidejte do známé hry nějaké další/netradiční pravidlo, a získáte znovu pozornost žáků.

Domino

Skoro jako obvykle

Stačí přidat do základní hry pravidlo, že čísla, která můžeme do Domina přidat k sobě, se musí lišit o 1 - a máme tu zcela novou hru, kterou můžeme využít nejen k procvičování jednoduchého počítání, ale také k ověření si, že žáci chápou pravidlo "o více/méně".

Přebíjená

Hrají dva hráči proti sobě (nebo dvě dvojice). Všechny kostky domina jsou otočena tak, aby nebyly vidět tečky. Protihráči ve stejnou chvilku otočí každý jednu kostku. Kdo má vyšší/nižší výsledek (viz Početní úkony), ten bere obě kostky a hraje se dál. Vítězí ten, který získá v časovém limitu více kostek.

Početní úkony, které lze takto procvičovat:

  • sčítání
  • odčítání
  • násobení
  • sestavování čísel s daným počtem desítek a jednotek
[2]

Mohlo by se vám hodit:

Uhodni pravidlo

U hry Uhodni pravidlo (Guess My Rule) nabízí Michael Naylor několik stupňujících se pravidel pro dvojice čísel. 
Hra začíná tak, že učitel vyzve žáky, aby mu řekli jakékoli číslo. Učitel číslo zapíše na tabuli a přidá k němu do dvojice číslo, které má nějakou logickou souvislost. Pak učitel požádá o další číslo atd. Úkolem žáků je zjistit, podle jakého pravidla vznikají čísla do dvojice.
Další varianty v citaci:
Here are some sample secret rules: double the number and add one; multiply the number by three and add 10; multiply the number by itself (square it); subtract the number from 100; multiply the number by nine; divide the number by two and round up.[1]
Zjistíte pravidlo z nejjednoduššího "levelu"?
3 = 97; 46 = 54; 62 = 38; 25 = 75; 53 = ? (místo znaménka "rovná se" bych na tabuli psala šipku, zdá se mi to správnější).

Zdroje a citace:

[1] NAYLOR, M. (2003). Playing By the Rules. [online] Connection.ebscohost.com. Available at: http://connection.ebscohost.com/c/articles/10849736/playing-by-rules [Accessed 31 Jul. 2010].

[2] Fun Games 4 Learning. (2014). Fun Games 4 Learning: Domino Math Games. [online] Fungames4learning.blogspot.com.au. Available at: http://fungames4learning.blogspot.com.au/2014/03/domino-math-games.html [Accessed 29 Jul. 2014].

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína