30. 7. 2014

Zkuste komentovat v Google Disku hlasem

Článek tak trochu odkazuje na předchozí text (Zkuste psát článek pomocí Google Docs), kde jsem vychvalovala možnost vyhledávání odkazů, obrázků a vkládání citací pomocí integrovaného nástroje Výzkum.
Pojďme se nyní podívat na možnosti, jak lze hlasem komentovat videa, dokumenty a prezentace.
Nové! Podrobný návod, jak pracovat s aplikací Kaizena a komentovat tak dokumenty a prezentace vytvořené v Google Disku.

Komentujeme pomocí toho, co už je v Disku k dispozici

Google Disk nabízí ve standardní výbavě prostor pro komentáře všech souborů, které lze v tomto prostředí upravovat (dokumenty, prezentace, tabulky, kresby). 
Máme k dispozici tlačítko "komentáře" vpravo nahoře a u textových dokumentů také Vložit / Komentář nebo přímo ikonu mezi ovládacími prvky.
Zde tedy nic nového.

Rozšíření: Jak je vložit do Google Disku?

Postačí kliknout na Vložit a zvolit Připojit další aplikace. Zde zadáte do vyhledávacího políčka název rozšíření a potvrdíte jeho instalaci...


Rozšíření č. 1: Komentujeme video z YouTube

VideoNotes vám umožní nahrát z YouTube video a následně do pole vpravo psát komentáře. Ve chvíli, kdy začnete psát novou větu/odstavec, text se sesynchronizuje s videem. Následně po kliknutí na komentář se video nastaví přesně na místo, kdy jste začali jako autoři psát komentář.


Samozřejmě lze pak komentované video sdílet (jako všechny materiály v Google Disku).

Prostředí po nahrání videa. Další  fotografie najdete na http://goo.gl/r6JWp

Rozšíření č. 2: Komentujeme textové dokumenty a prezentace

Dříve bylo funkční rozšíření Voice Comment, nyní je nahrazeno aplikací Kaizena. Přiznám se, že mi to trochu trvalo, než jsem pochopila, jak toto rozšíření funguje. Základem je, že nepracujete v Google Disku, jak jste zřejmě zvyklí z jiných rozšíření, ale musíte využívat originální aplikaci Kaizena.
Takže jak na to?

  1. Kliknutím na Nové / Nové /Více / +Připojit nové aplikace vyhledáte aplikaci Kaizena. Nabídnou se vám dvě varianty - pro jednoho uživatele (to jsem vybrala i já) a a pro admina organizace, např. pro využití v Google Apps for EDU. Zdánlivě se nestane nic. 
  2. Pak přejdete na web https://kaizena.com/, kam se přihlásíte prostřednictvím svého Google účtu, resp. účtu, který používáte na Google Disku. Vstoupíte tak na úvodní stránku, kde budete spravovat své komentované dokumenty. Zde vytváříte nové boxy a v nich také otevíráte a přidáváte dokumenty a prezentace, které chcete komentovat
  3. Kliknutím na Add document 
    se Kaizena propojí s Google Diskem. Vy si vyberete dokument nebo prezentaci a potvrdíte.
  4. V prostředí pro práce s komentáři můžete komentáře nahrávat, přehrávat a přidávat další (lze reagovat na komentář hlasem, textem nebo URL adresou s odkazem na doplňující materiál). Každý komentář se ukládá jako samostatná záložka (viz. Listujete v komentářích na obrázku). Je možné prohlížet komentáře kliknutím přímo na zvýrazněné slovo, což může být při větším množství pohodlnější. 
  5. Po vložení  všech komentářů máte dvě možnosti, jak předat autorovi - odkaz poslat na email nebo odkaz vložit do dokumentu v Google Disku. Samozřejmě bude autor vyzván k přihlášení se do aplikace Kaizena, ale pak už může pohodlně přehrávat komentáře a reagovat na ně. 
  6. Pokud jsem vypozorovala, tak se aktualizace zvukových komentářů už nijak v dokumentu neprojevují. Je třeba tedy vstupovat do aplikace Kaizena a zjišťovat změny přímo v tomto prostředí. Napadlo mě tedy domluvit se s autorem a požádat ho o krátký komentář přímo v Google Disku- tak bych byla upozorněna, že mám nahlédnout do Kaizeny a reagovat. Ale možná vymyslíte/zjistíte, že to jde nějak příjemněji... Dejte vědět!

A jaká oblíbená rozšíření pro komentáře (zpětnou vazbu) používáte vy?

Zdroje:

[1] BYRNE, R. (2013). Free Technology for Teachers: How to Add Voice Comments to Google Documents. [online] Freetech4teachers.com. Retrieved from: http://www.freetech4teachers.com/2013/04/how-to-add-voice-comments-to-google.html. [Accessed 24 Apr. 2013]

[2] BYRNE, R. (2014). Free Technology for Teachers: Kaizena Adds Support for Giving Audio Feedback on Google Presentations. [online] Freetech4teachers.com. Available at: http://www.freetech4teachers.com/2014/06/kaizena-adds-support-for-giving-audio.html#.U9dw7eN_tJk [Accessed 29 Jul. 2014].

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína