15. 8. 2014

3 méně známé hry pro rozvoj slovní zásoby

Hry pro rozvoj slovní zásoby jsou povětšinou velmi jednoduché a nevyžadují žádnou velkou přípravu. Předpokládám, že bychom těžko hledali dítě, které nezná Slovní kopanou nebo některou z obměn hry Země, město.
Ale znáte i tyto hry?

Věty na jedno slovo

Žáci sedí v kruhu. Učitel zadá slovo a žáci musí postupně vymýšlet věty s tímto slovem. Základním pravidlem je, že věty na sebe nemusí nijak navazovat, mají dohodnutý minimální počet slov a žáci musí říci větu do určeného časového limitu, jakmile na ně přijde řada.
Pokud není některá z těchto podmínek splněna, žák dostává nějaký úkol nebo trestný bod.

Morgensternova hra

Název hry je odvozen od jména básníka Christiana Morgensterna, který byl zakladatelem tzv. nonsensu. Hra je tedy postavena na hrátkách se slovy.
Najděte slova, která v sobě obsahují nějaké jiné plnovýznamové slovo, zvolíme si pro ukázku slovo sedmikráska. Část slova - sedmi - lze nahradit jiným, taktéž smysluplným slovem, např. osmi. Vznikne nám tak zcela jiné slovo: osmikráska.
Pokud to jde, mohou se změnit obě části slova, ale musí být vždy využita celá smysluplná slova.

Jazyková hra Mám rád/ráda...

Žáci sedí v kruhu. Představují se a dále řeknou jednu věc, kterou mají rádi. Učitelka ihned okomentuje, zda řečené je pravda nebo nepravda.
Úkolem žáků je zjistit, podle jakého pravidla učitelka komentuje.
Podle věku žáků lze připravit různé obměny:
  • slovo musí začínat na stejné písmeno jako jméno žáka, který se představuje (Jmenuji se Klára a mám ráda koblihy. - pravda)
  • slovo musí mít stejný počet slabik jako jméno (Jmenuji se Pavel a mám rád lokomotivy. - nepravda)
  • slovo musí začínat na písmeno, kterým končí jméno žáka (Jmenuji se Veronika a mám ráda auta. - pravda)
Když si už některý žák myslí, že zná pravidlo, může doplňovat další slovo, které je pravda u žáka, který se zrovna představuje.

Najdete pravidlo?

Jmenuji se Pavlína a mám ráda lavičky, kolotoč, lampion.

Zdroje a citace:

[1] Koten, T. (2008). Škola? V pohodě!. Most: Nakladatelství Hněvín.

[2] Ševa. (2010). Rozšiřujme dětem slovní zásobu. [online] Moje rodina. Available at: http://www.moje-rodina.cz/skolaci/roz-irujme-detem-slovni-zasobu [Accessed 14 Aug. 2014].

[3] Zikešová, M. (2011). Jazyková hra Mám rád/a. [online] Metodický portál. Available at: http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/10839/jazykova-hra-mam-rad-a.html/ [Accessed 14 Aug. 2014].

3 komentářů:

  1. 3 slabiky, 3 věci co má ráda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by šlo také, máte pravdu.
      Tak přidám ještě jedno slovo: ukulele.
      Ty 3 věci byly proto, aby se lépe hádalo.

      Vymazat
  2. Mohl by se vám hodit nejnovější článek na Metodickém portálu RVP.CZ s názvem Trénink slovní zásoby pro každý věk: Hry s písmeny a slovy - http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/18901/trenink-slovni-zasoby-pro-kazdy-vek-hry-s-pismeny-a-slovy.html/

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína