14. 8. 2014

Zasedací pořádek online aneb Zapamatujte si jména žáků

Jak si zapamatovat jména žáků na začátku školního roku? Variantou může být klasický zasedací pořádek (nabízím online aplikaci na snadné vytvoření a následné úpravy) nebo pár triků, jak si jména zapamatovat...
Tento článek byl původně publikován v roce 2010, při aktualizaci jsem ho musela celý přepracovat.

Pomůže technologie?

Předpokládám, že žádný čtenář tohoto blogu nepoužívá při tvorbě zasedacího pořádku papírky se jmény žáků a prostříhanou čtvrtku (ano, i takový rozvrh si ještě pamatuji ze sborovny). Vyzkoušejte některé z online aplikací a dejte vědět, která je vaše favoritka:

Happy Class - úvodní tvorba prostoru třídy
Happy Class - po vložení jmen nastavujete vztahy a preference. Program automaticky rozmisťuje.

A co takhle použít tablety?

Zeptejte se na Twitteru Libora Klubala, jak to probíhalo...

Nejlepší je uložit si jména do hlavy

Pokud na to někdo máte, zde je několik tipů, jak na to:

  1. Využijte asociace - přiřaďte každému žákovi nějakou jeho specifickou vlastnost či znak, který vás bezpečně zavede ke jménu.
    Najděte si na každém nějaký charakteristický prvek, který je dobrý pro zapamatování (piha, brýle, účes, knír, vousy, …). Když se vám například představí Petr Mlynář, ta si ho představte v bílé čepici celého zaprášeného od mouky. Jakmile bude třeba si vybavit jeho jméno, vzpomenete si na mouku -> mlynáře -> Mlynáře -> Petra. Nebo Stanislava – jistě její účes připomíná pobořený stan.[2]
  2. V průběhu prvních dvou týdnů preferujte práci ve skupinách, přičemž se vždy zapojíte aktivně do jedné skupiny. Požádejte žáky, aby se oslovovali jménem a vyžadovali od Vás totéž.
  3. Po vstupu do třídy zopakujte jména žáků jednoho oddělení, postupně přidávejte/střídejte oddělení. Požádejte žáky, aby Vám byli nápomocni (napovídání povoleno, tvořivé napovídání "oklikou" doporučeno).
A co funguje vám? 
Napište do komentářů nebo se zapojte do diskuze na Metodickém portálu RVP.CZ.

Zdroje:

[1] Finley, T. (2014). "What Did You Call Me?" – How to Remember Students’ Names. [online] Available at: http://www.edutopia.org/blog/what-did-you-call-me-how-remember-students-names [Accessed 12 Aug. 2014].

[2] Hyperstudent.cz, (2010). Paměť – Jak si zapamatovat jména | HyperStudent.cz. [online] Available at: http://www.hyperstudent.cz/pamet-jak-si-zapamatovat-jmena.php [Accessed 12 Aug. 2014].

Takto si o článku, resp. o aplikaci Happy Class povídáme na FB:

(kliknutím na ikonu komentářů rozbalíte celý příspěvek v novém okně)

1 komentářů:

  1. Díky, už jsem rozsadila svoje seminárníky a vyvěsila jim zasedací pořádek na školní web :)

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína