20. 9. 2014

Sbírky odkazů aneb Záložky online - doplněno

Často jsem při projektech řešila, jak dodat žákům odkazy na stránky, ze kterých by měli čerpat. Jaké možnosti se mi zdály být nejlepší?
Nové! Používáte prohlížeč Firefox? Třeba vám doporučené video pomůže využít všechny možnosti aplikace Diigo...

Zcela bezkonkurenčně vedou ty stránky, na které můžete přidávat pomocí javascriptu. To je takové jednoduchoučké tlačítko, které si dáte mezi oblíbené záložky ve vašem prohlížeči (ještě lépe přímo na lištu prohlížeče) a jakmile objevíte tu pravou stránku, která by se mohla hodit, kliknete na tlačítko a několika málo kliknutími (a příslušnými popisky) je odkaz na stránku uložen.

Ukázku najdete v příspěvku Abeceda.

Pak už jen dáte žákům webovou adresu, kde najdou vaši sbírku a žáci mohou v klidu pracovat.
Jaké programy lze doporučit?

Mou první zkušeností bylo Del.icio.us

Aplikace, která je vytvořena právě pro ukládání záložek a sdílení. Stačí jen dávat správná vyhledávací slova (tzv. tagy), abyste pak odkazy rychle našli.
Pro žáky budete mít všechny příslušné odkazy označené tagem např. zdraví. Pak už jim jen dodáte veřejnou adresu svých záložek včetně tohoto tagu a žáci mají k dispozici sbírku, kterou jim k práci doporučujete.
Yahoo končí s podporou tohoto nástroje, ale uživatelé jej drží nad vodou. Exportovala jsem své záložky do  Google Bookmarks a čekám, co bude dál.

starší vzhled

nový vzhled

Web Free technology for Teachers doporučuje Weblist. Obrázky i popis jsou velmi srozumitelné.

Mám ještě zkušenosti s LiveBinders

Můžete svým žákům vytvořit pro každé téma/projekt jinou sbírku odkazů, která má podobu šanonů. Náhledy jednotlivých odkazů jsou částečně i funkční, takže v nich žáci mohou rovnou listovat.

Do sbírek LiveBinders je nyní možné přidávat spolupracovníky, takže je možné vytvářet sbírky ve více lidech. Podrobnosti (v angličtině s obrázky) najdete zde.

V současnosti používám Diigo

Jako všechny výše jmenované má k dispozici "javascript" formou rozšíření internetového prohlížeče. Po instalaci můžete využívat všech (!) dostupných funkcí - zvýrazňování textu, psaní post-it lístečků a "přilepení" na zvolenou stránku; a samozřejmě uložení záložky včetně tagů a popisu.
Záložky lze také sdílet formou zaslání e-mailu nebo s uživateli, kteří mají na Diigo účet.


Učitelský účet na Diigo

Diigo nyní nabízí možnost vytvořit si učitelský účet, který umožňuje:
  • tvorbu žákovských účtů bez nutnosti uvedení emailů žáků (vytvoří se zvláštní email pro každého žáka);
  • tvorbu veřejné nebo neveřejné skupiny pro vytvořené žákovské účty.
Jak tento účet získat a jak si vytvořit skupinu žáků popisuje ve videonávodu L. Kovaříková v článku Učitelský účet na Diigo.com.
Mimo jiné hned v úvodu zdůvodňuje, proč se tímto nástrojem zabývá:

Rozvoj informační gramotnosti by ale rozhodně neměl končit u papíru a češtiny, a proto vítám, že se autoři rozhodli poskytnout zdarma učitelský účet.

Hangout aneb Poslechněte si, co na aplikaci Diigo oceňují členové GEG Učte s námi


Nejen o učitelském účtu Diigo bude řeč na online Hangoutu. Skupina GEG Učte s námi připravila další vzdělávací webinář pro učitele. Připojte se k události a zapojte se svými otázkami do setkání. A nebo si později pusťte záznam a prohlédněte si prezentaci.

Všechny podrobnosti najdete na webu skupiny GEG Učte s námi >>

Stejné funkce jako Diigo nabízí i Scrible, tj. záložky, zvýraznění, ukládání k přečtení na později, sdílení záložek... Pokud vyzkoušíte, dejte mi vědět v komentářích, jak se Vám aplikace osvědčila.

Pokud bych měla porovnat Diigo a Delicio.us, pak první jmenované nabízí větší množství hračiček (to zvýrazňování i post-it se pochopitelně ukládá spolu se záložkou). Druhé jmenované je rozšířenější, takže máte větší šanci, když hledáte něco konkrétního (vyhledávat může však i neregistrovaný uživatel). Rozhodnutí je na vás.

Nové! Pokud máte prohlížeč Firefox...

...mohlo by být pro vás užitečné následující video.

Symbaloo - barevná alternativa

Máte raději barvičky? Pak bude pro vás jistě zajímavá aplikac Symbaloo. Umožňuje ukládat záložky jako barevné čtverečky - samozřejmě s popisem, popř. ikonkou.


Vytváříte si tzv. webmixy ve formě listů. Ty lze samozřejmě sdílet. Zatím bohužel nevím, jaká je kapacita. Kdo byste měla nějaké větší zkušenosti, prosím, připište je do komentářů.
Vytvořila jsem sdílenou stránku s nabídkou užitečných aplikací, které mám neustále na liště prohlížeče.

Kdo by si chtěl pohrát, může vyzkoušet nápad z blogu http://thoughtsfromschool.wordpress.com/2010/11/30/a-cool-tool-for-me.
I arranged the tiles so that the pictures were at the top and then as you move down the links are more and more text-heavy.
Začnete tím, že na jednom webmixu shromáždíte odkazy k jednomu tématu. Následně je roztřídíte (kritéria je třeba zvolit podle úrovně a účelu), např.:
  • podle typu informací (v prvním řádku obrázky, v druhém texty apod.);
  • podle náročnosti zdrojů (podobně po řádcích);
  • kombinovaně - můžete využít řádkování a současně barev, např. zelená barva bude označovat jednodušší texty, oranžová náročnější texty apod.
Webmix pak nasdílíte (mailem, vložíte odkaz na třídní web apod.). Součástí webmixu mohou být také odkazy na společný sdílený prostor pro poznámky a dotazy, např. LinoIt apod.

Jako uživatelka prohlížeče Chrome jsem uvítala i rozšíření (podle toho, co jsem prozatím potkala existuje rozšíření i pro Mozillu). Umožňuje snadno přidávat záložky na stránky, které zrovna potkáte.

Google+ pro záložky

Rovnou v úvodu musím zmínit, že toto prostředí není primárně určeno pro tvorbu záložek, takže příprava něčeho podobného bude spíš připomínat drbání se levou rukou za pravým uchem. Je ale zase fakt, že tlačítko +1 je již téměř všude a ve spojení s tagy lze i toto prostředí (v případě potřeby) použít. Jak na to?

Vytvořte si samostatný prázdný kruh, např. Záložky. Nebudete do něj přiřazovat žádného uživatele, je jen váš soukromý. Pak můžete cokoli, co považujete za důležité uložit si, sdílet právě s tímto kruhem. Výsledkem je, že  si vlastně tento post sdílíte pouze sami se sebou.
Doporučuji označit vhodným tagem.

Když pak budete chtít něco vyhledat, stačí zadat slovo do vyhledávání a překliknout si na "od vás" v části Další. S použitím tagu ve vyhledávacím poli máte šanci najít konkrétní příspěvek snadněji (pokud si tedy tag pamatujete).


O dalších aplikacích v odkazech


Zdroje:

[1] KOVAŘÍKOVÁ, L.(2013). Vyučování - Aplikace a programy - Učitelský účet na Diigo.com. Available at: http://www.vyucovani.estranky.cz/clanky/aplikace-a-programy/ucitelsky-ucet-na-diigo.com.html [Accessed 29 Jul. 2013].

[2] BYRNE, R. (2014). Free Technology for Teachers: Tools and Strategies for Sharing Bookmarks. [online] Freetech4teachers.com. Available at: http://www.freetech4teachers.com/2014/08/tools-and-strategies-for-sharing.html#.U-YxQuN_tJk [Accessed 9 Aug. 2014].

[3] Oxnevad, S. (2014). Cool Tools for 21st Century Learners: Padlet Mini - Quickly Collect & Curate Content. [online] D97cooltools.blogspot.cz. Available at: http://d97cooltools.blogspot.cz/2014/08/padlet-mini-quickly-collect-curate.html#.U_BXS8V_tJk [Accessed 17 Aug. 2014].

[4] Byrne, R. (2014). Free Technology for Teachers: How to Use Diigo in Firefox. [online] Freetech4teachers.com. Available at: http://www.freetech4teachers.com/2014/09/how-to-use-diigo-in-firefox.html#.VB0vlJR_tJk [Accessed 20 Sep. 2014].

6 komentářů:

  1. Používám obě varianty. Čekám na to, až upraví automatický převod záložek z Diiga do Delicious. Tagy z Delicious také dávám k dispozici na svých stránkách, ale Diigo je více soukromé. Ráda si píšu stručná shrnutí nebo poznámky k textu a ty, pokud to nejsou vyloženě vzkazy pro ostatní, nepotřebuju sdílet s ostatními. Trochu se učím pracovat se Zoterem, prý je dobré pro vytváření citací.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám to úplně stejně - i já používám Diigo spíš soukromně.
    K posledně jmenovanému jsem našla tohle: http://www.zotero.org/. Je to ono? Jaké jsou první dojmy?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Pavlíno, tak jsem se "nalogovala" na Diigo a budu objevovat jeho přednosti. A mam dotaz k tomu druhému Deliciousu: chtělo to po mě vytvoření účtu na yahoo! Musím tam mít účet? Nejde to jinak?? Díky za odpověď a inspiraci, jak si utřídit odkazy a nemít vše jen v oblíbených položkách :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel, Hanko, Deli je nějak propojeno s Yahoo. A ačkoli má okénko k registraci a přihlášení bez Yahoo, stejně mne to vždycky hodí na stejné místo. Nic jiného jsem nevykoumala.
    Na Yahoo mám alternativní mailovou adresu - to když zkouším nějakou aplikaci a nejsem si jista, že ji budu potřebovat. Takže jsem si i na této registraci našla nějaký klad.
    Ale musím říct, že Diigo má úplně stejné možnosti (možná i větší) a na Deli lze klidně vyhledávat i bez registrace ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě tyto komentáře k Delicious jsou již zastaralé. Delicious je již zcela samostatný záložkový systém.

      Vymazat
  5. Ve čtvrtek jsem měla možnost hovořit s člověkem, který učí budoucí novináře. Právě objevil Diigo, tak o něm básnil - jaké má neuvěřitelné funkce a jak by mohl pomáhat novinářům, když si ověřují zdroje svých informací.
    To mne nenapadlo, že by se to takto dalo používat...
    Napadá mě podobný ekvivalent při tvorbě referátů nebo seminárních prací žáků...

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína