31. 3. 2015

Chrome - moje rozšíření

Usoudila jsem, že když jsem se zde podělila o své "počítačové rituály", nastal čas podělit se o má nezbytná rozšíření webového prohlížeče Chrome.
Že neznáte Chrome? Tak šupky sem a pěkně prostudovat! ... a nebo sem a jen koukat :-)


Panel rozšíření najdete vpravo tam, kde končí adresní řádek (okénko na webovou adresu). Projdu aplikace pěkně zleva doprava...

Aktualizace
O novém rozšíření (Symbaloo - aplikace k ukládání záložek) píši také zde.

Aktualizace [18. 6. 2013]
připnutá okna v Chrome

pracovní

domácí
Aktualizace [9. 8. 2014]

Nové! V závěru doplněn odkaz na článek L. Bajera a jeho tipy na rozšíření Chrome. [30.3.2015]

Google Reader

Aktualizace

Google Reader byl zrušen, místo něj používám Netvibes. Export proběhl bez potíží a vkládání nových zdrojů také ujde. Jen jsem si musela vložit do Chrome rozšíření, které pozná (a zobrazí) RSS kanál na dané stránce. Google Reader uměl toto sám, Netvibesu musím trochu pomáhat.

Zkracovač

Vynikající věc, která sáhodlouhou adresu zajímavé webové stránky zkrátí - v tomto případě na formát http://goo.gl/něco. Také si můžete zvolit, co se zkrácenou adresou dále... Tuto volbu můžete nastavit podle svých účtů a priorit.

Můžete nainstalovat zde.

Vzácná trvalka!

Překladač

Bez tohoto rozšíření bych se už neobešla. 
Stačí otevřít webovou stránku v cizím jazyce a kliknout na ikonku. Protože jste si nastavili překladač na svůj rodný jazyk, automaticky během několika vteřin Google přeloží (neuměle ale vcelku smysluplně) všechen text na otevřené stránce.
Už tušíte, jak si zpřístupňuji zahraniční blogy?

Můžete nainstalovat zde.

Aktualizace

Používám překladač stále, ale ne jako tlačítko. Vždy si zobrazím celou aplikaci, protože většinou si překládám celou stránku a tak je lepší do překládacího okénka vložit odkaz na celou stránku a on přeloží vše. 

ChromedBird

Rozšíření pro sledování Twitteru. To je můj nejnovější objev.

Jako vždy opět toto rozšíření oznamuje, kolik mám nepřečtených tweetů, tj. příspěvků. Podle barvy poznám, o jaký druh příspěvků jde, resp. z jaké kategorie jsou tyto příspěvky.

Kategorie jsou popsány v jednotlivých "ouškách": Unified, Home, @pavkahu, DM, Favorites, vyhledávání (v tuto chvíli na obrázku vidíte vyhledávání slova education, lists (na obrázku je list pojmenovaný czech). Pod jednotlivými kategoriemi se zobrazují odpovídající tweety.

V horní části je pole pro mé vlastní zprávy. Když navštívím nějakou zajímavou stránku, o kterou se chci podělit, kliknu na obrázek zeměkoule a vložím do řádku odkaz a (podle nastavení) základní informace o stránce. Pak mohou něco doplnit a potvrdím tlačítkem Tweet it!

Můžete nainstalovat zde.

Podrobnější popis najdete zde.

Aktualizace

Více funkcí má aplikace Hootsuite, takže ji mám permanentně otevřenou a připnutou v jedné záložce. A také používám javascript, díky kterému mohu vkládat příspěvky nejen na Twitter, ale také na FB a G+.

Diigo!

Poslední rozšíření k aplikaci Diigo umožňuje zvýraznění zajímavého textu na webové stránce, vložení post-it lístečku na webovou stránku nebo jen uložení mezi záložky v aplikaci (zvýrazněním nebo vložením poznámkového lístečku vždy vytvoříte záložku automaticky). 

Můžete nainstalovat zde.

Awesome Screenshot / Greenshot

Můj nejnovější objev, ze kterého jsem "na větvi".
Kombinuje dvě velmi používané funkce: PrtSc (print screen aneb "tisk" obrázku monitoru) a jednoduché malování, díky kterému můžete vyznačit na sejmutém obrázku (nebo výřezu) důležitá místa, popř. vepsat potřebný text. A to není všechno!

Když vše upravíte, nabídne se vám
  • publikace na webu s možností sdílení (Twitter, Facebook, Delicious, Blogger, mail aj.);
  • stažení obrázku do vašeho počítače.
Rozšíření pro Chrome si můžete stáhnout zde.

Aktualizace

Mnohem lépe a snadněji pracuje instalovaný open-source program Greenshot. Měla jsem trochu problémy, když jsem se přepínala ve dvou účtech, abych měla všude k dispozici právě možnost sejmout obrazovku nebo její část. Navíc jsem potřebovala tuto funkci také u dokumentů, které nebyly primárně otevřeny v prohlížeči.

Gmail

Jednoduchý oznamovač počtu nových zpráv ve schránce Gmail. Je dobré mít vše pod kontrolou a co nejdříve reagovat.

Rozšíření můžete stáhnout zde.

Aktualizace

Gmail je jednou ze záložek, kterou mám stále otevřenou a připnutou, bez ní se neobejdu. A když má Google dobrý den, zobrazuje se mi i malé číslíčko, kolik mám nepřečtených emailů.

Readability

Pokud čtete častěji nějaké články či příspěvky z internetu, možná by se vám toto rozšíření mohlo líbit. Samo odebere se stránky všechny rušivé reklamy a postranní bloky (včetně děsivého pozadí) a pokud si vytvoříte účet, můžete si i nastavit barvu pozadí, velikost a typ písma a rozvržení.
Jako bonus můžete takové články ukládat a označovat tagy, popř. stahovat ve formátu ePub nebo si je rovnou posílat do Kindle čtečky.
v postranním panelu funkce, moje nastavení pozadí a písma
Rozšíření můžete stáhnout zde.

Cite This for Me: Web Citer

Vynikající rozšíření usnadňující citování webových stránek a příspěvků. Volím styl Harvard (česká nabídka není k dispozici) a rozhodně je to snazší, než vyplňovat kolonky v citačních formulářích. Více o možnostech citování v příspěvku Citace zdrojů - několik zajímavých aplikací/rozšíření Chrome.

Rozšíření si můžete stáhnout zde.

Kde najdete další rozšíření?


Stačí kliknout na tlačítko Přizpůsobení a ovládání Google Chrome a zvolit Rozšíření. Zde najdete odkaz Získat další rozšíření.

A pak už můžete jen prohledávat a zkoušet. Příjemnou zábavu. ;-)













Nové! 25+ užitečných doplňků Google Chrome, které by měl vyzkoušet každý učitel - Lukáš Bajer

"Během všech svých školení i dalších setkání stále častěji narážím na učitele, kteří Chrome nadšeně upřednostňují před ostatními prohlížeči. Sice v poslední době začínají být znát vyšší hardwarové nároky prohlížeče, ale ani jeden z konkurenčních prohlížečů zatím nenabízí obrovské množství rozšíření jako právě Chrome. Ty z něj totiž vyrobí mocný nástroj, který nebudete muset během přípravy vyučovacích hodin vůbec opustit."

5 komentářů:

  1. Chrome využívat jen semtam. Má nějakou synchronizaci záložek? Bez toho jsem jak bez ruky.

    OdpovědětVymazat
  2. Co tohle: http://goo.gl/O05na?
    I když se přiznám, že záložky si na každém ze svých PC upravuji po svém - více jich mám na domácím, na školním by rušily.
    Přiznám se, že jsem synchronizaci měla, ale zrušila jsem ji právě proto, že na různých místech potřebuji různé záložky.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavlíno, děkuji za inspiraci a hlavně odkazy. Rozšířila jsem chrome o to, co používám do horní lišty, a uvolnila si tím místo pro další záložky! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  4. a kdyby se vám ty vaše nej moc hromadily a nevešly do řádku :-), zkuste Shareholic http://www.shareaholic.com/, který vám zvolená rozšíření integruje pod jedno rozbalovací tlačítko

    OdpovědětVymazat
  5. awesome screenshot :-), skvělé, díky

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína