15. 4. 2015

Nebezpečí Facebooku


... aneb temná strana sociální sítě/sociálních sítí... [22.7.2010]

Aktualizace:
  • [21.10.2011] Lekce pro žáky netradičně - zajímavý článek na Metodickém portálu!
  • [4.5.2014] Konkrétní popis řešení "ukradené identity" na Facebooku...
  • [11.8.2014] Praktické rady, jak zajistit alespoň minimální ochranu dětí na FB z pozice rodiče.
  • Nové! Překvapí někoho, že profil na FB mají už žáci na 1. stupni? Konkrétní čísla najdete v článku K. Kopeckého...

10 způsobů, jak vám Facebook může zničit život

Uvažovala jsem, jestli přidat tento příspěvek na blog, ale nakonec jsem neodolala. Myslím, že některá varování by nám mohla trochu zmrazit úsměv na rtech...

s odkazem na:
"Že je Facebook součástí každodenního života mnoha Američanů je jasné. Ale jak tyto životy ovlivňuje je ještě třeba prozkoumat. Víme, že může být dobrý pro vaše zdraví, a že může učinit vše jednodušším, od networkingu až po sdílení fotografií. Ale je tu také potenciálně zlověstná strana, i když odhlédneme od nejasné otázky ochrany soukromí."

Zajímavý článek s názvem Konkrétní nebezpečí spojená s Facebookem byl publikován na Metodickém portálu.

Cituji:
"S Facebookem je spojeno spousta dalších rizik (zejména sledování uživatelů, ztráta dat, nemožnost získat vlastní data zpět, …), o kterých bychom měli se svými žáky hovořit. Zejména je důležité je upozornit na to, že právě sociální sítě jsou zatím útočníky zřídka využívané, ale je jen otázkou času, kdy se zaměří právě na ně. 
I na tomto příkladu je vidět, že za 4 hodiny práce jsem získal přístupové údaje 45 žáků. Sice je to málo, ale to je kvůli tomu, že jsem se omezil jen na malou část populace a také jsem se žákům nijak nepodbízel – vlastně jsem s nimi vůbec nekomunikoval. Z cca 250 žáků školy jde o 18 % (!), z cca 2 miliónů by šlo o 400 000 účtů, pokud by 1 zadala údaje ke svému e-mailu, získal bych 100 000 přístupů. Stačí jen vymyslet něco, co vzbudí zájem… že by něco zadarmo? Získané údaje jsou základem pro realizaci phishingu – mohl bych je buď prodat, nebo dále zneužít."

Konkrétní popis řešení "ukradené identity" na Facebooku...




Děti na Facebooku? Neměly by tam být. Ale co naděláte | JustIT.cz

"Facebook je od třinácti výše, ale povídejte to dětem. Jejich spolužáci a spolužačky tam jsou. Chtějí tam být také."[4]

Další zajímavé citace z článku[4]:

  • Zkuste to jinak, pomozte mu založit účet na Facebooku sami. Budete mít alespoň základní šanci mu správně nastavit soukromí na účtu. A vysvětlit některé drobnosti, které by možná vědět mělo.
  • Nastavení na “pouze přátelé” je poměrně zásadní a snadno vysvětlitelné – dítko si tak bude moci na Facebooku komunikovat “s kým chce”, za předpokladu, že si je přidá mezi přátele – máte zde jasnou šanci mu vysvětlit, jak to vlastně s oním “přátelstvím” na Facebooku je. A zkusit ho přesvědčit, ať si mezi přátelé opravdu přidává pouze spolužáky a lidi, které opravdu zná
  • Nezapomeňte na poměrně důležité údaje týkající se kontaktů – u těch platí, že vaše dítko by nemělo mít na Facebooku uvedeny žádné reálné kontaktní údaje – není zde místo pro hazard s uváděním telefonního čísla, nepatří tam adresa bydliště.
  • ... v případě Facebooku je nutné lhát – žádné pravé datum narození, žádné pravé bydliště, žádné pravé informace o tom odkud pochází. Facebooku do toho nic není. A těm kdo z Facebooku tyto informace dolují už vůbec ne.
"Zákazy v praxi nic neřeší, dobře míněné dotazy, které nevypadají jako od typického rodiče (co většinou pochází z nějaké divné planety) mohou pomoci více."[4]

Nové! Sociální síť Facebook v životě dětí na prvním stupni základních škol

"Bude nutné do budoucna přijmout opatření, která by napomohla tomu, aby se předcházelo v naší společnosti nebezpečným situacím a nežádoucím jevům jak ze světa virtuálního, tak i v něm."

Další zajímavé citace z článku[5]:

Z našeho výzkumu vychází data, která si zaslouží naši pozornost, neboť z nich vyplývá hrubé porušení pravidel pro bezpečné užívání sociální sítě Facebook: 
  • 28 % respondentů má v profilu na sociální síti Facebook uvedenou adresu bydliště, 
  • 28 % respondentů se podělí na sociální síti Facebook o to, kam a kdy jde pryč či jede s rodiči na dovolenou, 
  • 10 % respondentů si myslí, že se stalo obětí kyberšikany, 
  • nejčastější věk pro založení účtu na sociální síti Facebook je 9 let, 2 respondenti uvedli, že si založili účet na Facebooku v 6 letech, 
  • téměř 8 % respondentů by se svléklo či poslalo obnaženou fotografii za 1 000 Kč. 
Může nám připadat, že procenta nejsou vysoká, tudíž že zabývat se tímto problémem je neadekvátní. Prokazatelně jsme však zjistili, že už se nejedná o pouhou domněnku, že děti na prvním stupni základních škol jsou majitelé účtu sociální sítě Facebook a aktivně ho používají, ale je to faktem.

Facebook je fenomén dnešní doby, nejde ho zrušit a už vůbec není správnou volbou ho dítěti zakázat. Dítě si jej stejně zřídí, rodič svého cíle nedosáhne a navíc ztratí přehled nad virtuálním životem svého dítěte. I z těchto důvodů je nutné si připustit jeho existenci. Je potřeba naučit děti pracovat obecně s virtuálním světem, a tím jim napomoci k bezpečnému užívání sociální sítě Facebook, která je nejpopulárnější a tudíž i nejužívanější sociální sítí, a to nejen u nás, ale v celém světě.

Zdroje

[1] Deset způsobů, jak vám Facebook může zničit život. Britské listy: deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví [online]. 2010-07-22 [cit. 2011-10-21]. Dostupné z WWW: [http://blisty.cz/art/53575.html]. ISSN 1213-1792.

[2] Every Teacher’s Must-Have Guide To Facebook. Edudemic : Connecting education and technology [online]. 2011 [cit. 2011-10-21].  Dostupné z WWW: [http://edudemic.com/2011/01/every-teachers-must-have-guide-to-facebook/].

[3] KOREŠ, Jaroslav. Konkrétní nebezpečí spojená s Facebookem. Metodický portál: Články [online]. 21. 10. 2011, [cit. 2011-10-21]. Dostupný z WWW: [http://clanky.rvp.cz/clanek/c/G/14045/KONKRETNI-NEBEZPECI-SPOJENA-S-FACEBOOKEM.html]. ISSN 1802-4785.

[4] DOČEKAL, D. Děti na Facebooku? Neměly by tam být. Ale co naděláte. JustIT.cz. [online]. 2013. [cit. 2014-08-10]  Dostupný z WWW: http://www.justit.cz/wordpress/2013/05/28/deti-na-facebooku-nemely-by-tam-byt-ale-co-nadelate/.

[5] KOPECKÝ, K. Sociální síť Facebook v životě dětí na prvním stupni základních škol. E-bezpeci.cz [online]. 2015.  [cit. 2015-04-14]. Available at: http://www.e-bezpeci.cz/index.php/veda-a-vyzkum/1013-facebook-prvni-stupen 

2 komentářů:

  1. Neřekla bych, že jde jen o FB. Samozřejmě, lidé si zvykli sdílet své soukromí a nejčastěji tak dělají přes FB. Ten problém je dle mého názoru ale širší. Obecná tendence svěřovat internetu citlivá data je prvopočátkem všech nebezpečí. Takže bych se nebála konkrétně FB a jiných stránek, ale všech uživatelů, kteří nejsou na online nebezpečí připraveni. Ještě bych dodala, že FB lze i dobře použít pro mimotřídní komunikaci, ale dokonce i ve vzdělání :) Jde jen o to, zvolit si, k čemu ho chceme používat a jak vytěžit z nabízených služeb maximum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, souhlasím, že je to problém všech sociálních sítí a potažmo celého internetu. Nicméně lidé slyší zejména na FB prostě proto, že je nejrozšířenější (alespoň v našich končinách).
      Omezení všech podobných sítí od 13 let je ale nepříjemné, protože až od této věkové hranice můžeme se školách opravdu důsledně vést k bezpečnému chování. Do té doby to je spíš návodné a tudíž nevhodné. Tady je prostor pro rodinu.

      Vymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína