2. 4. 2015

Nástroje pro společnou tvorbu dokumentu

Spolupráce je už nedílnou součástí výuky žáků. Nejprve se ji ale musíme naučit. Pokuste se domluvit s kolegy a "dejte si rande" - třeba online na některé aplikaci. Můžete zde vytvořit společný projekt nebo jen tak sladit své plány...

Většina aplikací pro společnou tvorbu textů nabízí:

  • souběžnou tvorbu textového dokumentu se základními možnostmi práce s textem;
  • obvykle souběžný chat pro všechny spolupracovníky;
  • export do nějakého jiného formátu, jako např. txt, PDF nebo html.

Sync.in

Výhody
  • není třeba se registrovat;
  • pracuje to pro všechny souběžně a okamžitě se zobrazuje psaný text;
  • chat umožňuje diskuzi;
  • rychlost synchronizace je také dobrá;
  • lze pak vše exportovat.
Nevýhody
  • není třeba se podepisovat, takže je to výrazně anonymní.
Část tohoto textu je exportovaným dokumentem. Originál si můžete zobrazit a vyzkoušet zde: sync.in/tS7mKiH2fi

Pozn.: Při revizi tohoto článku byla prozatím služba pro otevřenu spolupráci nedostupná, tak doufám, že bude vše co nejdříve v pořádku.

Quip

Mým oblíbeným a v tuto chvíli v rámci nakladatelství aktivně testovaným nástrojem je Quip. Jde o hezkou, minimalistickou, ale přesto velice silnou aplikaci pro spolupráci nad richtextem. Umí přesně to, co většina z nás může potřebovat, ale nic moc navíc. Funguje i v offline režimu.[2]

Při prvním pohledu se mi líbil vzhled i přehlednost. Ihned jsem se zorientovala. Líbí se mi import z různých úložišť (Dropbox, Drive, Evernote, Box). Trochu mi vadí, že je třeba, aby byli spolupracovníci také registrovaní.
Podrobnější výhody a nevýhody doporučuji pročíst si v článku Tipy pro týmovou spolupráci nad textem, ze kterého je úvodní citace.

Fotogalerie dalších PrtSc


Své zkušenosti s aplikací sdíleli také členové komunity GEG Učte s námi. Podívejte se na jejich postřehy!

Další aplikace se podobnými funkcemi

Máte další tipy nebo zkušenosti s některou aplikací? Ráda zde přidám Váš text.

Zdroj aktualizace:

[1] Educatorstechnology.com (1996). 5 Excellent Web Tools to Teach Collaborative Writing ~ Educational Technology and Mobile Learning. [online] Retrieved from: http://www.educatorstechnology.com/2013/05/5-excellent-web-tools-to-teach.html [Accessed: 8 May 2013].

[2] Lifehacky.cz, (2014). Tipy pro týmovou spolupráci nad textem | Lifehacky.cz. [online] Available at: https://www.evernote.com/shard/s79/sh/439ab508-a483-4bc8-9875-216fbd277631/494f9b596e0650790ad4ceee3b1539d6 [Accessed 7 Sep. 2014].

[3] Byrne, R. (2015). Free Technology for Teachers: Meeting Words - A Free Tool for Collaborative Notes and Discussion. [online] Freetech4teachers.com. Available at: http://www.freetech4teachers.com/2015/04/meeting-words-free-tool-for.html#.VR1nuvysU5M [Accessed 2 Apr. 2015].

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína