13. 5. 2016

Pravé tlačítko myši není jen pro okrasu

Na seminářích se velmi často setkávám s tím, že účastníci téměř vůbec nepoužívají pravé tlačítko myši. To mě udivuje, protože já bych bez něj asi ani nemohla existovat a musela bych si něco mačkacího na myši sama vyrobit.
A tak si tu dovolím napsat pár tipů, kdy může být pravé tlačítko myši užitečné...

Připnout kartu/panel v prohlížeči

Jen ve velmi výjimečných případech mám otevřenou jen jednu kartu (tak to pojmenovává Chrome, Mozilla má panely), většinou tak tři a víc. Kdybych je měla všechny přes celou délku "záložky", zabíraly by spoustu místa a zhoršovali by mi orientaci v nich. Proto si karty, které chci nechat déle otevřené "připnu", a to právě pravým tlačítkem myši. Stačí na název karty klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit Připnout kartu. Karta se zmenší v podstatě pouze na ikonu a posune se zcela vlevo (pokud máte připnutých karet víc, dají se řadit jednoduchým přesouváním).

Obr. 2 - Vlevo tři připnuté karty a nabídka po klepnutí pravým tlačítkem (prohlížeč Chrome).

Ještě jedna výhoda připnutých karet

Pokud karty necháte připnuté a zavřete celý prohlížeč, tak při dalším otevření prohlížeče se připnuté karty opět načtou. Není třeba je tedy znovu zadávat do vyhledávače a připínat.

Otevřít vyhledanou stránku/odkaz v nové kartě

Když najdu nějaký článek (nebo vyhledám nějaké klíčové slovo) a mám k dispozici víc odkazů, které budu chtít prozkoumat, pak není moc výhodné klepat na odkazy levým tlačítkem – není totiž zaručeno, že se pak nějakou snadnou cestou cestou dostanete zase zpět na výchozí stránku s odkazy. Proto v podobných situacích najedu myší na odkaz, klepnu levým tlačítkem myši a zvolím Otevřít odkaz v nové kartě. Po prohlédnutí (a nemusím se bát několikrát proklikat na nové stránce) prostě jen celou kartu zavřu a mám opět k dispozici výchozí stránku.

Obr. 3
Není to jednodušší než když klikáme opakovaně v prohlížeči na šipku Zpět?

Spustit některá chytrá rozšíření prohlížeče

Některá rozšíření prohlížeče nabízí nejen tlačítko na lištu prohlížeče, ale integrují se do nabídky pravého tlačítka. Stačí pak jen klepnout na jakékoli webové stránce pravým tlačítkem a vybrat z nabídky...

Obr. 4

Vyhledat/přeložit sousloví, větu z článku (prohlížeč Chrome)

Někdy se mi stane, že potřebuji vyhledat nějakou bližší informaci k výrazu/sousloví v textu. Stačí jen vybrat zvolenou část textu, pak na vybrané klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit Vyhledat ... pomocí vyhledávače Google (obr. 5, označení 1). Nemusím tak text kopírovat, otevírat novou kartu a vše vkládat. Je to drobnost, ale věřte, ušetří čas.

Pokud máte v Chrome rozšíření Překladač Google, pak se po vybrání textu v cizím jazyce a klepnutí pravým tlačítkem myši rozšíří nabídka možností o možnost překladu (obr. 5, označení 2).

Obr. 5
A jak používáte pravé tlačítko myši vy?

Ilustrační foto:

Peggy_Marco. Pixabay.com: [online]. [cit. 2016-05-12]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/surf-internet-mouse-computer-1019831/>.

4 komentářů:

  1. Není to sice o pravém tlačítku, ale myslím, že je to taky dost užitečné.
    Nový odkaz neotvírám levým, ale prostředním tlačítkem. To se pak automaticky otevře na nové kartě.
    Což je ještě trochu rychlejší než pravé a "otevřít odkaz na nové kartě" ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to je skvělý tip. Teď už jen zvyknout si používat :)

      Vymazat
  2. Osobně žáky pracně odnaučuji pravé tlačítko používat...určitě znáte situaci, kdy požasujete nějakou naprosto triviální operaci a žák tvrdí že "on to vůbec neumí" - rozuměj: když se stiskne pravé tlačítko, tak to tam není a je zapotřebí si přečíst menu :-(
    Ale článeček se mi líbí - určitě je to pár velmi dobrých tipů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě všeho moc škodí, a to i nadměrného používání (jakéhokoli) tlačítka :)
      Děkuji za komentář.

      Vymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína