16. 2. 2014

Google - jak nejlépe vyhledávat

Internet nám nabízí nepřeberné množství informací. Děti na základní škole se učí vyhledávat podle klíčových slov. S tím si ale dnes už nevystačíme, proto mne zaujalo několik konkrétních nápadů, jak vyhledávat co nejekonomičtěji. Vyzkoušejte třeba...

Aktualizace! Přehledná infografika a další tip na nejdůležitější nástroje k vyhledávání, které bychom měli znát.




Více klíčových slov


Nebojte se používat co nejkonkrétnější pojmenování s využitím více slov. Google si s tím obdivuhodně poradí a dokáže vyhledat odkazy, které obsahují všechna vámi napsaná slova. 
Pozn.: Když dáte vyhledávané sousloví do uvozovek, bude vyhledáváno naprosto stejné spojení zvolených slov.



Používejte nápovědu


V nastavení prohlížeče máte nabídku, jestli chcete nebo nechcete mít funkční tzv. našeptávání. Využívejte je - mnohdy vám pomůže zpřesnit instrukce k vyhledávání, takže si tím zvýšíte kvalitu vyhledaných odkazů.



Vyzkoušejte operátory


Operátory = pomocná slůvka, která mohou např. určit, jaký druh souboru hledáte nebo kde chcete vyhledávat.
Pozn.: Když napíšete do vyhledávacího řádku filetype:doc Mozart, vyhledáte všechny dokumenty ve formátu doc (MS Word) obsahující jméno slavného skladatele. Co teprve, když zadáte filetype:ppt Mozart?!
Stránky, kde můžete přehledy operátorů najít:
http://www.googleguide.com/advanced_operators_reference.html  (anglicky, ale lépe už to snad ani nejde)

Google má pochopitelně plnou kontrolu nad svým vyhledáváním. To má velký vliv na výsledky vyhledávání. Našli jste, co jste potřebovali, nebo to, co chtěl Google, abyste našli?


Našla jsem velmi pěknou prezentaci. A jestli vám nevadí angličtina... (ale i z obrázků lze mnohé pochopit)...


prezentace pochází z této stránky (včetně povolení k publikaci a úpravám)


Kdo má raději obrázky, může se podívat na stránku http://hacknmod.com/, najde zde dva pěkně barevné listy se základním souhrnem stránek Google, včetně vyhledávacích operátorů (žlutá pole na listu č. 2). Pro zvětšení obrázků na ně klikněte a podle potřeby ještě jednou (místo šipky se vám objeví lupa s +).

Reklama Google v ČT




Google nejen vyhledávačem: Umíte správně vyhledávat? 

"Mnoho z nás zná Google jen jako vyhledávač. Pod bílou stránkou se však skrývá mnoho užitečných aplikací a triků, které umí usnadnit každodenní práci. V první části se podíváme na vyhledávání, parametry pro vyhledávání, rozšířené vyhledávání. Ukážeme si Google scholar pro odborné články a zjistíme jak nastavit a používat iGoogle."
Více na: http://www.internetprovsechny.cz/google-nejen-vyhledavacem-umite-spravne-vyhledavat/


Google Search Tips Poster for Your Class ~ Educational Technology and Mobile Learning


Výborný plakát se základními operátory pro vyhledávání (nejen) na úvodní stránce Google, ale třeba také na Scholar. Praktické ukázky, kdy je nejprve řečeno, CO chci najít a teprve pak ukázáno s pěknou grafikou JAK to najdu. Líbilo by se mi v češtině.

    Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.


    Matěj Machytka: Ovládněte Google, zefektivněte vyhledávání na internetu a šetřete svůj čas

    Abychom hledali co nejefektivněji, nejrychleji a našli přesně to, co hledáme, hodí se znát pár triků, které si v dnešním článku popíšeme.
    Teď jste si možná řekli, že vyhledávat přece umí každý – stačí do příslušného políčka vepsat dotaz a je to. Samozřejmě máte pravdu, ale u informací, které nejsou tak úplně mainstream a nebo jich je naopak k danému tématu tolik se hodí dotaz výrazně zpřesnit.

    2 komentářů:

    1. Thanks for sharing these useful information! This is really interesting information for me.

      OdpovědětVymazat
    2. Podle mého názoru určitě užitečné tipy. Já si třeba v poslední době dost oblíbil vyhledávání pomocí obrázků. To je podle mě docela užitečné. Je ale pravda, že jsem docela dlouho nevěděl, že něco takového vůbec jde. Zjistil jsem to až díky tomuto návodu

      OdpovědětVymazat

    Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína