11. 6. 2012

Zkuste psát článek pomocí Google Docs

Není to tak dávno, co se v prostředí Google Dokumenty objevila novinka - Výzkum (cesta: Nástroje > Výzkum). Po kliknutí se vám zobrazí postranní lišta, díky které můžete přidávat do svého textu odkazy, citace nebo obrázky - a to vše aniž byste museli opustit prostředí Google Docs.
Tuto funkci vyvoláte také pravým tlačítkem myši na vybrané slovo/text.

Ukažme si tuto funkci na několika příkladech...

Příklad 1: Odkaz


Když máte svůj blog, je vždy vhodné (naučila jsem se to díky článkům pana Brdičky v jeho Spomocníkovi) odkazovat na předchozí články. Někdy to vyřeší automatická “fičurka”, kterou si do blogu instalujete (v mém případě je to LinkWithin), někdy je lepší odkazovat konkrétně.

Pokud budete používat funkci Výzkum, stačí:
  1. napsat název svého článku;
  2. zvýraznit jej;
  3. kliknout na zvýrazněný text pravým tlačítkem myši;
  4. zvolit Výzkum.

V bočním panelu pak vyberete tu správnou ukázku (můžete si zobrazit i náhled stránky pro kontrolu) a pak zvolíte Vložit odkaz. Přesně na zvýrazněný text je pak vložen hypertextový odkaz na vybraný článek.


Příklad 2: Citace


Při psaní odborného článku není od věci jednak správně citovat a jednak co nejvíce vysvětlovat čtenářům “podivná slova”, která by mohla znesnadnit pochopení textu. Představme si, že se rozhodnu napsat několik slov o motivaci žáka jako jednom ze základních stavebních prvků výukové hodiny. Začnu tedy tím, že “motivace je proces usměrňování, udržování a energetizace chování[1]”. Citaci jsem našla v pěkné prezentaci, odkaz na ni najdete pod čarou ve velmi úsporném citačním formátu.


A mohu pokračovat: “Správně motivovat žáky a nadchnout je pro učení je důležitou dovedností a velkou výzvou pro každého učitele. Pokud to učitel umí, zvyšuje významně výsledky učení. Proto je velmi důležité, aby si učitel pro každou vyučovací hodinu připravil nejen vlastní obsah hodiny a s ním i související kroky, ale aby si cíleně připravil i způsob, jak bude žáky motivovat.[2]”

Pomocí funkce Výzkum kombinujete vyhledávání klíčových slov, výběr vhodného textu a vkládání odkazů/citací v automatizovaném formátu, takže se nemusíte zdržovat nějakým složitým vyplňováním citačních políček.

Ukázka: Pomocí jednoduchého operátoru in: ve tvaru in:rvp.cz motivace jsem prohledala Metodický portál, abych zde mohla odcitovat článek, který říká, že “z výzkumných sond posledních let (Pavelková, 2010) jasně vyplývá, že žáci připisují zdroj nudy především učitelům, a to zejména jejich nudným a nezajímavým výkladům, nudným hodinám[3]”.

Příklad 3: Obrázek


Ať už se jedná o ilustrační obrázek nebo konkrétní nález, vždy je třeba ohlídat si licenční pravidla převzetí a publikace obrázku.
Zde to ještě Google Docs nemají moc vychytané - citace, která se objeví pod čarou neukazuje licenci obrázku. Dohledat pak správnou stránku je poměrně náročné...

Dejme tomu, že si budu připravovat materiál o žábě.



Tady doporučuji přejít do angličtiny, protože máte nepoměrně větší šanci, že najdete odpovídající obrázek. Licenci můžeme trochu pomoci ve vyhledávacím řádku (viz obrázek) a nabídka je na světě.



Stačí už jen vzít a přesunout do textu.

[4]
správný odkaz by měl být tento: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red-eyed_Tree_Frog_-_Litoria_chloris_edit1.jpg (porovnejte s odkazem č. 4)

Závěr


Výzkum je pěkná novinka, která může usnadnit především přípravu textů. A to nejen učitelům. Pokud budou žáci/studenti ochotni pracovat v tomto prostředí, mají připravenu půdu pro kvalitní texty. A hlavně - bez složitostí a zdržováním se s odkazy a vyhledáváním v dalších oknech prohlížeče.

Drobnou výhradu bych měla k formátu citací (minimálně autora by si to zasloužilo, ale chápu, že metadata není jednoduché získat - a dopsat jej také není tak náročné). Citace obrázků jsou ještě slabší, zde pro mne nemají (zatím) žádnou přidanou hodnotu.
Ale nezoufejme - třeba za týden už bude všechno jinak :-)


[1] "Motivace." 2009. 11 Jun. 2012 <http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/js09/sylabus/web/pdf/4.5._Motivace.pdf>
[2] "Motivace - Wiki." 2010. 11 Jun. 2012 <http://wiki.rvp.cz/Knihovna/1.Pedagogicky_lexikon/M/Motivace>
[3] "Problémy s žákovskou motivací." 2011. 11 Jun. 2012 <http://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/13211/PROBLEMY-S-ZAKOVSKOU-MOTIVACI.html/>
[4] <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Red-eyed_Tree_Frog_-_Litoria_chloris_edit1.jpg>

4 komentářů:

  1. skvělý článek, Pavlo, díky

    OdpovědětVymazat
  2. Super, konečně vím, k čemu ta hejblátka jsou. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nestačím se divit, co mi uniklo. Díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju za milé ohlasy. Po dlouhé době jsem si psaní zase naplno užívala, a tak jsem ráda, že z toho měl užitek i někdo jiný.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína