24. 1. 2012

16. PEPOUŠovo vlnobití II.: Školení pro učitele - naše požadavky a zkušenosti

Přijďte mezi "trochu jiné pedagogy" do online diskuze. Připojte se a přispějte k obohacení našich/vašich zkušeností. Nově probíhají vlnobití na síti Google Plus.


Téma: Školení pro učitele - naše požadavky a zkušenosti
Následuje přepis diskuze...



Jak se o školeních dozvídáte?
- vyhledáváte je sami - kde?
- dostáváte informace od vedení, kolegů - jak?
- ...?
32 komentářů

Hana Pilařová  -  Nejčastěji z nabídek NIDV a KCVJŠ .. pak obvykle něco přijde mailem (to obvykle nezaujme) a občas potkám netmo
Včera v 20:03  

Pavlína Hublová  -  Vždycky jsem školení vyhledávala sama. Hodně často to byla náhoda, že jsem něco zajímavého objevila a jinak na některých osvědčených stránkách, např. http://www.nidm.cz/, http://www.avmedia.cz/ aj.
Včera v 20:03  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  Stejně jako Hanka. Přijdou dvě tlusté knihy a nějak to dopadne. Z ostatní nabídky mne moc věcí neoslovuje.
Včera v 20:05  

Pavlína Hublová  -  Takže rozesílání katalogu smysl má? Kdy a jak se mezi učitele dostane?
Včera v 20:07  -  Upravit  

Ludmila Kovaříková  -  Většinou z nabídek, které přijdou mailem přeposlané od ředitele. Občas se něco dalšího najde na netu.
Včera v 20:08  

Jana Zárubová  -  Z nabídek emailem nebo na něco narazím na netu
Včera v 20:09  

Daya Murová  -  Většinou vyhledávám sama nebo někde na něco natrefím.
Včera v 20:11  

Pavlína Hublová  -  Jsem překvapená, že se k vám dostanou i nabídky poslané řediteli. Myslíte, že jsou nějak filtrované nebo máte k dispozici všechno, co řediteli dojde?
Opravdu prohlížíte vše?
Včera v 20:13  -  Upravit  

Daya Murová  -  Ředitelka přeposílá to, co by se nám mohlo líbit/hodit. Máme nějaký plán DVPP, který se dělá na začátku roku, tak podle toho.
Včera v 20:15  

Pavlína Hublová  -  Plán DVPP - to je taky zajímavá věc... Sice by měl mít každý představu, jakým směrem se chce vzdělávat, ale když jsou pak některé nabídky mnohem lákavější, něco se objeví zcela nového... Jak se na tohle tváří vedení?
Včera v 20:17 (upraveno)  -  Upravit  

Hana Pilařová  -  +Pavlína Hublová ke katalogům .. Krajské centrum posílá katalog někdy počátkem prosince .. dáme ho k nahlédnutí do sborovny zhruba na dva týdny .. každý si napíše, která školení by rád a následně licitujeme, na co škola má a co by si případně kolegaúkolegyně platil ze svého .. jedná se obvykle o částky 400 -600 Kč za akci .. před Vánoci tedy odesíláme přihlášku Krajskému centru

NIDV má v nabídce školení méně .. bývají dražší a tematicky se obvykle moc nehodí .. občas tam ale něco objevíme
Včera v 20:19  

Lenka Říhová  -  tlusté katalogy s nabídkami leží u nás ve sborovně, učitelé si mohou vybrat a potom podle peněz a možností suplování určuje jestli to či ono ano nebo ne. Plány (i ty DVPP) jsou od toho aby se pružně upravovali když je potřeba si myslím :)
Včera v 20:21  

Jitka Rambousková  -  Nám přeposílá nabídky rovnou kancelář školy.
Včera v 20:22  

Daya Murová  -  +Pavlína Hublová U nás je to v pohodě, vedení nevadí, když objevím něco "nad plán"
Včera v 20:22  

Ludmila Kovaříková  -  +Pavlína Hublová Když jsem zjistila, že vedení školy nepřeposílá školení, domluvila jsem se s nimi, že si je klidně i zaplatím sama.
Včera v 20:28  

Petra Pšeničková  -  Já si na začátku školní roku prolistuju nabídku DYScentra a IPPP a vyberu,je tam toho tolik zajímavého-že na vše stejně nemůžu jít. Kolikrát nějaký dobrý tip dostanu v poradně,kde je setkávání spec.ped. 4x ročně vždy na nějaké téma a občas i něco od vedení (mně to naštěstí filtrují),ale ostatním - tedy učitelům-posílají vše a to je mazec,protože to je opravdu ledacos a koruna na to žádná nebo jen na to jedno školení.
Včera v 20:28  

Bohuslav Hora  -  Vyhledávám si je, a když už na to přijde, tak kvalitní věci si mě najdou samy. :-D
Včera v 20:28    +1  

Pavlína Hublová  -  Nepoužíváte někde na škole nějaký jiný informační systém než přeposílání emailů? Třeba uzavřená webová/blogová stránka (v rámci Google Apps třeba). Myslíte, že by to byla zbytečná práce pro ředitele?

Kolik procent vámi absolvovaných kurzů jste získali přes doporučení kolegů, známých (nebo přes sociální sítě)? Funguje tato cesta "sdílení"?
Včera v 20:36  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  Klasická nástěnka a pracovní porady. Sdílení a doporučování od kolegů funguje, nejčastěji to jsem my s šéfkou, kdo doporučují. :-) Občas se někdo nechá nalákat.
Včera v 20:40  

Hana Pilařová  -  mailmo mám pocit, že to alespoň tu a tam někdo přečte .. vzhledem k chuti navštěvovat alespoň trochu pravidelně školní web, beru jakýkoliv systém předávání informací opravdu za ztrátu času
Včera v 20:40  

Pavlína Hublová  -  Proč je třeba některé učitele do sebevzdělávání nutit? Máte někdo na škole 1x ročně seminář povinně?
Včera v 20:46  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  Moc ne.
Včera v 20:46  

Bohuslav Hora  -  Moc ne nutit, nebo moc ne, že nejsou +Jitka Rambousková :-D
Včera v 20:48  

Lenka Říhová  -  povinné jsou semináře typu BOZP, cesta sdílení funguje tady mezi námi HODNĚ, ve škole se snažíme, ale je to trochu jednosměrné většinou
Včera v 20:50  

Petra Pšeničková  -  Nu,já si myslím,že některá školení organizovaná na škole a dobře vybrané pro konkrétní pedagogický sbor, je dobré,aby absolvovali všichni. I když je pravda,že když se učiteli nechce nebo k tomu nemá chu´t či správný přístup,tak to stejně nepůjde.Pak je to spíše o výběru pedagogického sboru.
Včera v 20:50  

Jitka Rambousková  -  +Bohuslav Hora "Moc ne" patřilo k doporučením. než jsem to dopsala, tak byla Pavlína rychlejší. Ale nutit, je taky nemá cenu. Pak vyrušují nebo jsou ticho a opravují písemky.
Včera v 20:52  

Bohuslav Hora  -  Aha. Mám dneska delší vedení. :-D Kloony útočily pravidelněji než jindy.
Včera v 20:53  

Hana Dědková  -  No my si také můžeme vybírat z nabídky NIDM a jinak můžeme chodit sami s nabídkami, kam bychom chtěli, ale peníze nejsou, tak si musíme hradit část nebo vše sami.
Včera v 20:58  

Petra Pšeničková  -  Já mám zase zkušenost,že když nějaké školení/seminář na škole by povinný,tak se hodně lidem líbil a samozřejmě některým (klasikám) ne. Ale leckdo by vůbec nepřišel,kdyby to bylo jen pro zájemce,protože by se mu hodilo třeba jít domů dřív a nakoupit si na večeři..... Takže jsem toho názoru,že když se jedná o dobře vybrané téma,se kterým škola potřebuje ped.sbor více sblížit,tak je to dobré,ale chce to i praktické věci,aby si ozkouželi na vlastní kůži.
Včera v 20:59  

Bohuslav Hora  -  Peníze jsou. Nikoho neodmítáme, když se chce vzdělávat. Jen tím nemůže zahltit rozvrh těch ostatních. A proto, že pořádáme mnoho věcí společně, tak na ty ostatní kurzy nezbyde ani moc sil ani času.
Včera v 21:00 (upraveno)  

Jitka Rambousková  -  +Bohuslav Hora Kloony - čtí Klůny? Tenhle útočí http://www.imdb.com/name/nm0000123/? Tak ti každá ženská zavidí
Včera v 21:01 (upraveno)  

Bohuslav Hora  -  Tak tenhle neútočí. :-D
Včera v 21:02




Jak často chodíte na různá školení? Chodíte tak často, jak byste si přáli?
- Jaká jsou omezení pro účast na seminářích/školeních?
- Jaké všechny překážky se vám staví do cesty, když chcete jít na nějakou vzdělávací akci?
- ...?
16 komentářů

Hana Pilařová  -  krom speciálností typu e-learning, mívám 2-3 školení do pololetí. Víc by nebylo únosné z časových důvodů (vzhledem k dojíždění)
Včera v 20:04  

Lenka Říhová  -  podle nabídky a podle toho, co si myslím, že se potřebuji naučit. V současné době častěji stojím na druhé straně barikády. Při účasti zvažuji kromě ceny dostupnost vzdálenostní, jiné překážky obvykle nemám
Včera v 20:07  

Daya Murová  -  Mě pořád něco láká, pořád někde lítám. Největší překážkou je čas.
Včera v 20:10  

Petra Pšeničková  -  Vzhledem k tomu,že jsem byla ve škole zaměstnaná v rámci projektu, měli jsme vzdělávání/kurzy v rámci projektu a ty byl povinné-takže v průměru 1x měsíčně. Jiná školení příliš ne,protože škola by mi je nezaplatila a mě v jendu chvíli již přestalo bavit stále škole něco nabízet (znalosti z těch kurzů),když se na tom nemíní podílet.
Včera v 20:11  

Jitka Rambousková  -  Celý minulý školní rok jsem každý měsíc školila jak divá (taky 6x do měsíce), tak jsem už neměla moc času na sebe. Jako lektor mám výhodu, že KCVJS mi nabízí možnost účasti na dalších školeních zdarma, tak jsem byla si 3x. Na tohle pololetí jsem si napsala jedno školení.
Včera v 20:20  

Ludmila Kovaříková  -  V poslední době mi musí stačit jedno, protože na ostatní jezdívám jako lektor. Ale myslím, že i dříve jsme jich neměli moc dovolených.
Včera v 20:24  

Lenka Říhová  -  +Ludmila Kovaříková jednou měsíčně?
Včera v 20:26  

Lenka Říhová  -  my letos máme ještě méně peněz na vzdělávání než obvykle, ale sledujeme kurzy zadarmo, kterých je te´d docela dost
Včera v 20:27  

Ludmila Kovaříková  -  +Lenka Říhová :-) Jednou za půl roku. (Promiňte mi nepřesnou informaci.) O moc víc by nám zřejmě nedovolili. Navíc to poslední bylo rozděleno na čtyři fáze po dvou dnech. Takže mám vybráno na dlouho.
Včera v 20:30  

Lenka Říhová  -  no jo, podle mě je ještě víc než peníze na překážku nutnost suplování a ztráta vlastní hodiny. Považovala bych za ideál třeba jeden den v měsíci mít volno na samostudium podle vlastního výběru. Garantované rozvrhem. Ovšem chápu, že spousta lidí by si radši doma uklidilo nebo šopingovalo
Včera v 20:48    +1  

Daya Murová  -  Já jsem v prosinci vzdala školení, protože mi připadalo, že by mi ty hodiny chyběly a u mě ve třídě se zrovna cosi řešilo a potřebovala jsem tam být...Jsem ráda, když je něco v sobotu.
Včera v 20:51  

Hana Pilařová  -  mít den v měsíci, tak vás postupně všechny navštívím :) .. (taková soukromá cesta po "Smržovkách")
Včera v 20:52  

Jana Zárubová  -  jj, to by se mi taky líbilo, jet vás všechny navštívit :-)
Včera v 20:56    +2  

Hana Dědková  -  jj, také by mi vyhovovalo, kdyby byla školení v sobotu, protože by záleželo jen na mě kam chci jít a za kolik, takhle je to o tom, že se musí za mě suplovat a to se ne všem zamlouvá.
Včera v 21:02  

Lenka Říhová  -  vzpomínáte? sejdeme se na http://www.ucitelskysummit.cz/Informace.html, to je v sobotu :)
Včera v 21:03  

Jitka Rambousková  -  Jasně :)
Včera v 21:05




Podle čeho si seminář/školení vybíráte?
- Jaké jsou první otázky, které si kladete, když objevíte zajímavý seminář?
- Jsou nějaké překážky, přes které "vlak nejede"?
- Záleží také na tom, jaký den se akce koná?
- ...?
23 komentářů

Hana Pilařová  -  Vzhledem k tomu, že většinou nevím, kdy se seminář konat bude (jaro 2012), tak den rozhodující není. Vybírám podle názvu, školitele a anotace
Včera v 20:05  

Jitka Rambousková  -  Co je problém, je čas a vzdálenost. Odpolední seminář v Poděbradech - to prostě nejde. I Praha je problém a třeba konference přes tabule v brně je dvojdenní výlet. Takže vzdálenost.
Včera v 20:06  

Pavlína Hublová  -  Pokud pominu vzdálenost (asi bych také z Prahy nejela na dvouhodinový seminář do Brna), pak je to také anotace - konkrétní smysl pro mou práci.
A přes co vlak nejede? Přes peníze, samozřejmě. Nemám sice problém si kurz zaplatit, ale jsou i dlouhodobé, které stojí víc jak 5 000Kč - tak na to fakt nemám.
Včera v 20:12  -  Upravit  

Jana Zárubová  -  vybírám si podle toho, co bych se chtěla dovědět, kouknu na cenu a líbí se mi více školení, která jsou o víkendu.
a co nesnáším - když někde narazím na školení, které je určeno jen pro "nepražáky" a nebo si pražák musí zaplatit nějakou nesmyslnou sumu
Včera v 20:12  

Pavlína Hublová  -  +Jana Zárubová Problém s projekty EU. Tak to mi taky trochu vadí.
No, nepražáci měli asi stejný problém před dvěma lety ;-)
Včera v 20:14  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  Ono každé školení je trošku sázka do loterie. Třeba seminář o vzdělávání dospělých se ukázal přednáškou pouze a jenom o e-learningu apod.
Včera v 20:17  

Pavlína Hublová  -  Tady je asi dobré, když je nějaké doporučení. A nebo hold testnout.
Byla jsem na dvou seminářích se stejným obsahem a přeci se nedaly srovnávat - osobnost lektora, jeho přístup, zapojení posluchačů - to byla prostě úplně jiná káva.

Vybíráte raději všední dny nebo víkendy? (tedy když si vybrat můžete)
Včera v 20:21  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  Největší překážkou je to, když se seminář koná ve dnech, kdy učím. To je mi pak líto těch hodin, které jsem nemohl odučit. :-)
Včera v 20:22  

Jana Zárubová  -  Taky mám raději seminář mimo výuku
Včera v 20:23  

Hana Pilařová  -  +Bohuslav Hora a to já si ty hodiny vyměním, abych si je odučit mohla :)
Včera v 20:23  

Petra Pšeničková  -  To je obvykle těžké.Protože stále je hodně seminářů,které bych ráda navštívila. Raději chodím v týdnu,i když práce pak ve škole stojí.Ale dříve,kdy jsem pracovala na jiném místě a měla více času,tak jsem zase ráda chodila o víkendech. Obvykle jsou v Praze,takže to není problém. Dnes,když mám kurz o víkendu, tak jsem z toho unavená celý další týden a chybí mi to.
Včera v 20:25  

Bohuslav Hora  -  +Hana Pilařová Snažím se, seč mohu, ale někdy je ten rozvrh tak našlapaný, že top vyměnit nejde. Tudíž středa a pátek + víkend - to jsou moje vzdělávací dny. :-)
Včera v 20:25  

Pavlína Hublová  -  Lze taková víkendová školení učitelům nějak kompenzovat?
Včera v 20:29  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  Kompenzovat? Že měli možnost se vzdělávat? No tak dobře, mají třeba volné celé jarní prázdniny - tedy mají dovolenou nebo samostudium. :-D
Včera v 20:33  

Daya Murová  -  Tam chodí jen Pepouši a ti kompenzaci nepotřebují :-) u nás mají jarní prázdniny všichni.
Včera v 20:34  

Pavlína Hublová  -  Takže odpověď je: "Není třeba"? A jde to vůbec?
Včera v 20:37  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  +Daya Murová U nás se o tom nediskutuje - výjezd v přípravném týdnu, jeden den z podzimních prázdnin, teď jsme byli i 2. ledna, pokračujeme o Velikonocích. Ale vybíráme to společně - třeba teď nadané žáky a v rámci toho respektovat a být respektován s používáním interaktivních tabulí. Do toho o Velikonocích učební styly a jeden víkend pro zájemce Projektové vyučování.
Včera v 20:37  

Petra Pšeničková  -  Těžko. Ideální by to mohlo být na jiném pracovišti- víkendový kurz a pak 2 dny volna,aby si člověk odpočal.Ale to ve škole moc nejde. Hold je volno nahrnuto na prázdniny,i když tam je ho zase dost. Já osobně dávám přednost tomu,že člověk si odfrkne i během roku a pak hold "prázdniny" nejsou tak dlouhé.Což šlo v rámci projektu,jako zaměstnanec školy ne.Raději si vyberu nějaký den přes rok a pak jdu v srpnu nebo v červenci na nějaký den do školy.
Včera v 20:38  

Lenka Říhová  -  pokud jsme měli víkendové semináře pro celou školu (nebo aspoň větší množství) kompenzovali jsme to potom jako náhradu za nějaký volný den typu velikonoční prázdniny, když už nebylo studijní volno
Včera v 20:40  

Daya Murová  -  U nás se o víkendech a prázdinách školí cvoci - tzn. já. V únoru mám dvakrát v so češtinu s tvořivou školou.
Včera v 20:42  

Bohuslav Hora  -  +Daya Murová Jsi chtěla napsat Pepoušové. :-)
Včera v 20:44  

Daya Murová  -  +Bohuslav Hora :-)
Včera v 20:47  

Hana Dědková  -  většinou na doporučení, matiku chodím na osvědčené konference, kam jezdím pravidelně. Sice pro mě není až takový problém jet na odpoledne do Prahy, ale většinou to stejně nejde časově.
Včera v 21:07




Probíhají semináře přímo u vás na škole? Kdo je organizuje? Máte k takovým akcím výhrady vy nebo vaši kolegové? 
15 komentářů

Hana Pilařová  -  neprobíhají .. s výjimkou akcí, pořádaných pro všechny (pár jich bylo .. jako třeba školení od ČČK)
Včera v 20:06  

Lenka Říhová  -  probíhají u nás semináře, které si nabízíme navzájem, účast je dobrovolná, takže ohlasy jsou pozitivní. Velmi kladné reakce měly i obě naše sdílny
Včera v 20:13  

Bohuslav Hora  -  Zdravím, u nás probíhají i ve škole, hodně vzdělávání plánujeme se sborem. A pak se dohromady vzděláváme. Ale něco to stojí, třeba volné dny, když mají děti prázdniny. :-)
Včera v 20:14  

Petra Pšeničková  -  Škola se o to začíná snažit,ale jsou to obvykle školení pro školu zdarma-např. z oblasti primární prevence nebo psycholog či speciální pedagog z poradny-hodně jsme se o tato školení snažily s preventistkou a já jako spec.ped. TeĎ už ve škole nejsem,tak to zůstává jen na preventistce,tak počítám,že toho zas nějak moc nebude. Já myslím,že tato školení jsou dobrá-měla by být obecnějšího charakteru než zaměření na konkrétní předmět-který učitel vyučuje. Pořádat by to mělo vedení,případně ve spolupráci se školním poradenských pracovištěm. Některý úči u nás na škole byly naštvaný,že musí zůstat ve škole až do 15h,protože školení je od 14h a ony už mohly být doma. Tak k tomu nemám slov - tak asi tak k těm výhradám kolegů.
Včera v 20:15  

Bohuslav Hora  -  A výhrady? Když to společně vybrali, tak jaké výhrady? No jasně že jsou. Jako všude. :-D
Včera v 20:15  

Jitka Rambousková  -  Něco málo bylo, ale žádný velký úspěch to nemá (mimo ukázky iPadů). Takový pocit, že musím za vzděláním do Plzně u nás zůstává. Takovým paradoxem bylo, že asi 5 kolegů bylo na mém školení v Plzni, když jsme ho mohli udělat v klidu "doma".
Včera v 20:16    +1  

Bohuslav Hora  -  +Jitka Rambousková iPADy? U nás zakotví od 2. února. :-) A jsem zvědav, jak to dopadne.
Včera v 20:17  

Petra Pšeničková  -  +Bohuslav Hora No na té škole, o které mluvím,vůbec nebylo zvykem,aby učitelé měli nějaké hromadné školení. 1xročně dostali 1 000kč na to,aby si vybrali sami kurz, a to ještě v lepším případě. Ve škole byly max. do 14h (tedy samozřejmě ne všichni) a pak tedy vedení vybralo nějaké školení,aby se vůbec nějak začalo. A dokonce jednou lektorka navrhovala při jednom semináři možnost ještě jiného semináře,tak se tvářili,že je to super a stejně to někteří značně kritizovali (ale obvykle ti stejní,co na žádná takováhle školení chodit nechtějí a chtějí jít ve 13h domů).
Včera v 20:18  

Bohuslav Hora  -  +Petra Pšeničková No i mezi kantory funguje Gaussova křivka. Nebudu přeci přemlouvat stále reptaly. Ať reptají a kazí si náladu sami. :-D
Včera v 20:20  

Petra Pšeničková  -  +Bohuslav Hora Souhlasím.Někteří se nezmění.
Včera v 20:22  

Bohuslav Hora  -  A vůbec nemám ambice někoho měnit, měnit můžu tak maximálně sebe. :-)
Včera v 20:23  

Ludmila Kovaříková  -  Ach jo. Právě mi nabídli školení pro celou školu. :-( To to asi vzdám.
Včera v 20:34    +1  

Bohuslav Hora  -  Nevzdávej to.
Včera v 20:38  

Jitka Rambousková  -  +Ludmila Kovaříková Zkus to. Maximálně už podruhé nebude, ale za zkoušku nic nedáš.
Včera v 20:38  

Hana Dědková  -  ve škole u nás zatím probíhaly jen akce BOZP a ČČK.
Včera v 21:10




Účastnili jste se také nějaké konference? Z jakého důvodu jste na ni šli - v porovnání se školením/seminářem, jaké očekáváte přínosy pro svou práci?
22 komentářů

Lenka Říhová  -  od konferencí si slibuji kontakt s lidmi, které zajímá stejné téma, přítomnost TOP lektorů na dané téma
Včera v 20:11  

Pavlína Hublová  -  Souhlasím s +Lenka Říhová a přidávám přehled v oboru - je báječné vědět "to nejnovější".
Včera v 20:19  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  Teď je všude konferencí, je vůbec s podivem, kdyby se nikdo žádné ještě nezúčastnil. Za evropské prachy.
Včera v 20:21  

Pavlína Hublová  -  +Bohuslav Hora Byly i dřív - i když máš pravdu, že teď je to tak trochu honba na účastníky.
Navíc se konají ve velmi blízkých termínech...

Půjdete raději na seminář nebo na konferenci? Proč?
Včera v 20:25  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  Obvykle chodím na konference z projektů, kde jsem na něčem pracoval, nebo o něčem vím. Ne na chlebíčky a kafe. :-D
Včera v 20:26  

Pavlína Hublová  -  +Bohuslav Hora Ale někdy je občerstvení tou nejzajímavější částí celé konference :-D
Včera v 20:30  -  Upravit    +1  

Jitka Rambousková  -  Když konference je pro mne taková moc plkavá, dost často mi chybí to "konkrétno". S nějakým workshopem je to lepší.
Ale raději nějaký prakticky zaměřený seminář.
Včera v 20:32  

Petra Pšeničková  -  Byla jsem asi dvakrát a mám z toho smíšené pocity.Ale dozvěděla jsem se nějaké novinky.
Včera v 20:35  

Bohuslav Hora  -  +Jitka Rambousková Nejlepší jsou konference s worshopy, někdy tomu říkám kurníkšopy. :-D
Včera v 20:35  

Ludmila Kovaříková  -  Zúčastnila jsem se asi dvou konferencí. Z každé jsem si něco zajímavého odnesla, protože jsem naivní sběratel nápadů. Nicméně organizace následné diskuse a zapojení účastníků už mě tak nenadchlo.
Včera v 20:36  

Hana Pilařová  -  tak rozhodně portálí konference pro mě byla díky našemu soukromě diskutujícímu kruhu velmi přínosná :)
Včera v 20:36    +2  

Lenka Říhová  -  já na konferencích víc než program oceňuji obvykle možnost kontaktovat se se zajímavými, případně mě názorově blízkými lidmi...program je obvykle shrnutí nějakého dlouhodobějšího programu a jako takový může být třešničkou na dortu
Včera v 20:37  

Bohuslav Hora  -  +Hana Pilařová No to bylo velice přínosné. Hlavně díky tomu osobnímu jsem se ponořil do revoluce o portál. :-D I když to asi nebylo nic moc platné, tak jsem si to vyzkoušel. Apropo, četli jste odpověď pana náměstka?
Včera v 20:41  

Pavlína Hublová  -  Jak byste popsali kvalitní workshop?
Včera v 20:48  -  Upravit  

Bohuslav Hora  -  Musí mě zapojit, jinak zlobím. :-D
Včera v 20:49  

Jitka Rambousková  -  +Bohuslav Hora nepřelouskala jsme to :(, ale nic rozumného tam asi nebylo, že
Včera v 20:50  

Bohuslav Hora  -  Nerozumím. +Jitka Rambousková :-D
Včera v 20:51  

Bohuslav Hora  -  Už to chápu, myslí ten dopis. +Jitka Rambousková
Včera v 20:52  

Jitka Rambousková  -  +Bohuslav Hora Chybí mi wave :(, tady něco napíšu přímo pod komentář a mezitím naskočí 3 další a už je z toho konina bez souvislosti.
Včera v 20:55  

Bohuslav Hora  -  :-D :-D :-D No a co. občas je dobré psát i nějaké koniny, já se tu směju nahlas.
Včera v 20:57  

Lenka Říhová  -  člověk si ani nevšimne jak letí čas :). Jako tady
Včera v 21:01  

Hana Dědková  -  Konference je podle mě lepší a to hlavně v možnosti výběru z více akcí ve stejnou dobu, jasně je to i nevýhoda, když chcete na dvě paralelní. Každopádně chodím na matice na Dva dny s didaktikou matematiky a moc si to pochvaluju. Je tam jak přednáška pro všechny, tak půlhodinové sekce, kdy se střídají řečníci a na mě je, koho a proč si vyberu. Ale i portál - konference pro mě byla moc fain, právě díky popovídání s ostatními.
Včera v 21:15 (upraveno)




Vedete semináře? Lektorujete? Jaké jsou vaše zkušenosti "z druhé strany"?
30 komentářů

Jitka Rambousková  -  Občas něco dělám. Můj názor je celkem neměnný - důležitá je praxe a ukázka smysluplné činnosti. Pokud mám na školení jedno odpoledne, tak prostě musí účastník odejít s něčím velmi konkrétním. Věci, které dělám jsou tak i zaměřeny. "Ukážeme si, co můžete použít v hodině. Takhle se to požije a takhle se to připraví.".
Chápu, že to taky nejde vždycky, ale pokud školím, tak se o to snažím.
Včera v 20:11  

Pavlína Hublová  -  Velmi často mám problém s tím, abych účastníky "neumlátila" nápady. Je těžké vybrat jen něco, když je zajímavé všechno! Jak tohle ovládáte?
Včera v 20:16  -  Upravit  

Lenka Říhová  -  souhlasím...teoretické úvahy, které nejsou doplněné něčím konkrétním k použití, nikdo nechce
Včera v 20:16  

Bohuslav Hora  -  Člověk musí tu skupinu pořádně sledovat a držet s ní krok, případně se stát jedním z nich. :-D
Včera v 20:19  

Pavlína Hublová  -  +Bohuslav Hora Tomu trochu nerozumím...
Včera v 20:22  -  Upravit  

Lenka Říhová  -  lidi poznají když sami "planete" a potom se jednodušeji nechají "zapálit".
Včera v 20:22  

Bohuslav Hora  -  No já to myslel tak +Pavlína Hublová , že musíš bádat s nimi, neprozradit hned všechno, je to jako ve třídě. Když to všechno sama odříkáš, prozradíš, tak je po napětí a bádání. :-)
Včera v 20:24  

Pavlína Hublová  -  Takže správný lektor nepřednáší ale pomáhá objevovat. Ok, to beru.
Správný lektor inspiruje (viz "planoucí" učitel +Lenka Říhová )

Jak reagovat na účastníky, kteří vyrušují, nespolupracují, narušují kurz?
Včera v 20:28  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  Občas zahltím :( - předem říkám, ať mne zastavují, kdybych moc utíkala. Ze začátku se ovládám, ale časem zrychluji. Stále s tím bojuji.

Na podzim jsem byla ukazovat u Rokycan nějaké online aplikace, měla jsem seznam asi 15, ukázala jsem trošku víc 4 a pak jsem se dozvěděla, že toho bylo moc :D
Včera v 20:30    +1  

Bohuslav Hora  -  :D +Pavlína Hublová Ty teda provokuješ. :) Tak se zeptám, co je popuzuje, jestli by se s námi nemohli o tom příkoříčku pobavit. Několikrát jsme přišli na to, že je tam povinně někdo vyslal, a oni nechtěli. Takže pak zněla otázka, jestli si to tím necháme otrávit, nebo jestli to využijeme ku prospěchu. Několikrát jsem i řekl, že nás to ruší, že se baví, že nespolupracují, že si to účastníci platí.
Včera v 20:31  

Bohuslav Hora  -  A nechápu, proč se mi ten řádek škrtnul. :-D
Včera v 20:32  

Jitka Rambousková  -  Vyrušující platící účastník je na zabití. Poslat na kafe.
Včera v 20:34 (upraveno)  

Bohuslav Hora  -  +Jitka Rambousková To se mi teď stalo na kurzu počítačů taky, ukazoval jsem nejmodernější technologie, které se běžně ve škole používají a starší ročníky jsem trošku rozvrkočil, příští hodinku jsem je pak uklidňoval. :-D
Včera v 20:34  

Jitka Rambousková  -  Už jsem to tu asi psala, jak se nám vzbouřili účastníci na druhé části dvoudenního školení, že tohle dělat nebudou a chtějí něco jiného? A když to nebude, tak jdou pryč, mají dost jiné práce (bylo to u nich ve škole) a my potřebovali jejich výsledky neb to byl projekt EU a vše se měří, že. Taky fajn situace.
Včera v 20:37  

Ludmila Kovaříková  -  Já planu, ale většinou zapálím jen hrstku, důvodem je to, že jsem spíš teoretik (trvám na kvalitních základech) a taky je zahlcuji. Prostě si říkám, že tohle už musí vědět, a pak se dozvím, že ne.
Včera v 20:39  

Bohuslav Hora  -  Někdo prostě jede pomaleji. Já mám jedno heslo - hlavně je neutancovat a nezahltit. :-D
Včera v 20:42    +1  

Lenka Říhová  -  teď mě čeká mnoho lektorování v našich iSEN iniciativách, tak poslouchám a čtu pozorně vaše rady :)
Včera v 20:42  

Pavlína Hublová  -  +Jitka Rambousková Myslím, že pro úplně "neznalé" daného tématu/techniky je opravdu darda, když na ně vybalíme i jen kousíček z toho, co bychom jim rádi předali. Je velmi těžké vybalancovat hranici základu a dalších pitominek. Jenže když nebudeme nějak obnovovat obsah kurzu, skončíme jako někteří VŠ přednášející - se zažloutlým papírem (prošlou prezentací) a starými informacemi.

Vrátím se k vyrušujícím učitelům: Teď je problém s penězi EU - všichni musí, někteří neplatí, jsou přepracovaní - nechce se jim poslouchat. Někdy je opravdu nad lidské síly přesvědčit o smysluplnosti obsahu kurzu.
V nejvyšším zoufalství buď poslat na kafe (+Jitka Rambousková ) nebo upozornit na situaci, že se chovají přesně jako jejich žáci. Je to ale velmi těžké.
Máte na něco podobného nějakou formulku?
Včera v 20:44  -  Upravit  

Ludmila Kovaříková  -  JO, pořídila jsem si knížku Jak na špinavé triky a útoky v komunikaci, ale ve skutečnosti mi vždycky dojde dech a nervy.
Včera v 20:46  

Bohuslav Hora  -  Zeptat se jich, jestli to náhodou není ta situace, která vzniká ve třídě - a proč nám to vzniklo? No protože jsem tady povinně, jako naši žáci. Tak co s tím uděláme? Tahle věta zabere vždycky. :-D
Včera v 20:47  

Bohuslav Hora  -  +Ludmila Kovaříková To chce čas. A trénink. Prostě to tak je. Taky někdy podlehnu a dojde mi dech. :-D
Včera v 20:48  

Jitka Rambousková  -  +Bohuslav Hora Souhlas. Občas pronáším "Horší než děti". Když kolegové líčili, jak účastníci-učitelé "vtipkovali" na téma ředitelovo péro při výuce obsluhy interaktivní tabule, tak jsem nevěřila, že je to možné.
Včera v 20:49  

Ludmila Kovaříková  -  :-(((
Včera v 20:50  

Bohuslav Hora  -  :-DDD Na poradě pravidelně říkám, že počkáme, protože to bylo podnětné a tudíž to podnítilo diskuzi, nechcete to říct nahlas?
Včera v 20:50  

Lenka Říhová  -  děkuji za upozornění o nezahlcení, ale +Pavlína Hublová to vybalancování mezi tím není jednoduché
Včera v 20:53  

Ludmila Kovaříková  -  +Lenka Říhová No právě. Já jsem na to ještě nepřišla.
Včera v 20:55  

Pavlína Hublová  -  Abych nezahltila účastníky, tak jsem jednou dostala od svého šéfa radu: "Hlavně, Pavlo, moc nemachruj." Myslel to v dobrém, ale vždycky si na to vzpomenu, když začínají mít učitelé skelné pohledy :-)

Pomáhá mi soustředit se na "kývající paní" nebo "nadšeně sledujícího pána" a snažím se maximálně ignorovat "rušiče". Také - jako na děti - funguje ztichnout a prostě si počkat. Kruté, ale funkční.
Včera v 20:56  -  Upravit    +1  

Jitka Rambousková  -  +Lenka Říhová připrav se, že stihneš půlku věcí, které jsi chtěla.
Včera v 20:57  

Bohuslav Hora  -  +Pavlína Hublová To není kruté, to je funkční. Aspoň chvíli sledují, jestli se o mě nepokouší mrtvice nebo infarkt. :-D
Včera v 20:58  

Lenka Říhová  -  +Jitka Rambousková to už jsem si všimla :)
Včera v 21:00




Jaké jsou vaše zkušenosti se vzděláváním online (webináře, e-learningové kurzy aj.)? Má tento druh vzdělávání pro učitele nějaký přínos?
21 komentářů

Lenka Říhová  -  absolvovala jsem jen jeden elearningový kurz na rvp, ale moc se mi tento způsob odkudkoliv-kdykoliv líbí. A ještě jsem zpětně shlédla pár webinářů, také hodnotím pozitivně
Včera v 20:04  

Pavlína Hublová  -  Myslím, že by to mohlo být velmi výhodné - právě proto, že učitel nemusí za sebe zajišťovat náhradu, může se vzdělávat v čase, který si sám vyhradí.
A přínos? Není potřeba si právě učitelské "metody" zažít a otestovat na vlastní kůži?
Včera v 20:06  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  Určitě vyřeší problém s časem a vzdáleností. Na řadu věcí je určitě výborným řešením. Takže za mne ANO
Včera v 20:07  

Hana Pilařová  -  pro mě elearning znamenal setkání se zajímavými lidmi a poklidné studium bez nutnosti dojíždění. Dokázala jsem si, že mám pevnou vůli na to, kurz dokončit .. někomu ta neexistence osobního pohánění k výkonu může vadit
Včera v 20:08  

Lenka Říhová  -  +Pavlína Hublová na vlastní kůži si to stejně musíš vyzkoušet ve škole, na kurzu, i když je to přímý kontakt, je to vždycky jen přenos
Včera v 20:09  

Pavlína Hublová  -  Tady asi bude třeba rozlišit, jestli je kurz "teoretický" - pedagogika, psychologie aj. nebo praktický - metody, strategie. Myslím, že něco prostě e-le udělat nelze a naopak - u něčeho je skoro plýtváním času, když člověk musí někam složitě cestovat a sedět pak na fleku a poslouchat přednášku.
Nějaké další konkrétnější příklady?
Včera v 20:10  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  Dělala jsem i e-learningové kurzy s velmi konkrétními postupy (grafika, geogebra). Myslím, že když byly plné videí, tak nebyl problém. Aspoň si nikdo nestěžoval.
Včera v 20:13  

Petra Pšeničková  -  V mém případě bohužel bez zkušeností.
Včera v 20:19  

Daya Murová  -  Já jsem dělala multikulturní výchovu. Moc se mi to nelíbilo. všechny úkoly se měly odevzdat k určitému datu, nedělalo se to průběžně. Účastníci nechtěli moc sdílet, ve fóru nikdo nereagoval...
Včera v 20:20  

Pavlína Hublová  -  +Daya Murová V čem tedy vidíš kvalitu e-le kurzu? Ve sdílení s ostatními účastníky?
Včera v 20:23  -  Upravit  

Daya Murová  -  původně to měly být takové otevřené workshopy, kam se měl odevzdat úkol a ostatní by o tom diskutovali, ale to padlo, protože někteří nechtěli nic odevzdávat veřejně. A zpětná vazba až na konci kurzu je málo.
Včera v 20:26  

Jitka Rambousková  -  Absolvovala jsem metodika s e-learningovou podporou, tam to fungovalo docela slušně, na rvp.cz kurz s p. Brdičkou - to bylo velmi specifické, ale za mne spokojenost a 2 kurzy jsem dělala obráceně - byla jsem autor a tutor(?), prostě jsem je vedla. Podle všeho s tím to způsobem neměl problém ani nikdo z účastníků.
Včera v 20:27  

Pavlína Hublová  -  Je opět nějaké pravidlo e-le kurzu, které je prostě nutné dodržet, protože jinak by to nikdy nemohlo být "to ono"? +Daya Murová zmiňovala spolupráci mezi účastníky.
Také jsem absolvovala e-le kurz a musím říct, že už jsem neměla sílu "spolupracovat". Navíc jsem o tématu pranic nevěděla, nechtěla jsem se ztrapnit...
Včera v 20:33  -  Upravit  

Jitka Rambousková  -  +Daya Murová To otevřené odevzdávání, to se člověk musí naučit. To byla první starost "Nojo, ale to si pak přečtou třeba i u nás ve škole"
Včera v 20:33  

Lenka Říhová  -  dodržovat časový rozvrh..jinak se člověk "ztratí" a potom už jen dohání a je ve stresu
Včera v 20:34  

Pavlína Hublová  -  Zdá se, že vesměs přijímáme všichni e-le kladně. Jaké překážky musí překonat učitel, který si s technikou moc netyká? Myslíte, že mu vynaložená námaha stojí za to?
Včera v 20:49 (upraveno)  -  Upravit  

Petra Pšeničková  -  +Pavlína Hublová Tahle otázka se mi líbí.To je přesně můj případ, dvakrát jsem Pepouše jen sledovala,protože se mi nepovedlo přihlásit. Takž sem s nápady a radami.
Včera v 20:40  

Jitka Rambousková  -  Záleží na prostředí, ale každý e-learning začíná proškolením prostředí, takže není třeba se bát. Navíc tutor určitě dá kontakt na mail, takže se dají některé obtíže vyřídit s ním. :D
Včera v 20:47 (upraveno)  

Lenka Říhová  -  pozitiva převažují a naopak si myslím, že ten kdo se ICT obává, zjistí, že to není tak těžké a může potom pokračovat třeba v online setkávání
Včera v 20:44  

Pavlína Hublová  -  Takže určitě je důležité ukázat účastníkům, "jak na to" popř. nabídnout kontakt na pomocnou ruku.
+Petra Pšeničková Zdá se, že tady jsem trochu nezvládla situaci, když ti trvalo dva týdny, než ses mohla aktivně účastnit vlnobití :-( Budu muset asi lépe popsat "návod k použití"...

Můžeme za klad také považovat to, že se dotyčný s technikou seznámí zase o něco víc? Prostě proto, že musí?
Včera v 20:51  -  Upravit  

Petra Pšeničková  -  +Pavlína Hublová Nejsem si jistá,jestli byla chyba na jiné straně,ale pravdou je,že kdyby to nebyl Pepouš,tak se na to vykašlu. Přesně,donutilo mě to se s tím nějak poprat.
Včera v 20:54



Pokud chcete cokoli říct/napsat k vlnobití, napište na nástěnku.


Jak se v den konání k vlnobití napojit? Velmi snadno: stačí kliknout na tento odkaz: https://plus.google.com/s/%23vlnobiti2-15. Zobrazí se Vám sociální síť Google Plus s výběrem připravených otázek (jsou označené #vlnobiti2-14). Pokud máte účet Google, přihlašte se a můžete ihned psát komentáře.

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína