18. 12. 2011

Poznámky k výuce s využitím Google Docs

Dost dlouho se zabývám hledáním ideálního nástroje k tvorbě jednoduchých poznámek k výuce. Jedná se mi o to, abych si mohla snadno shromáždit texty a poznámky k nějakému tématu nebo výukové strategii, kterou chci aktuálně použít.

Budu ráda, když se v komentářích objeví jednodušší cesta než ta, kterou jsem objevila - kombinaci rozšíření Web Clipboard pro Chrome a prostředí Google dokumenty...



Vybavení počítače

Používám prohlížeč Chrome. V rozšířeních jsem si vyhledala Web Clipboard a instalovala do prohlížeče. Toto rozšíření je skryté - zobrazí se po kliknutí pravým tlačítkem myši.

Takže když chci něco zkopírovat, stačí výraznit příslušný text, pak na něj kliknout pravým tlačítkem, zvolit rozšíření Web Clipboard a je to. Na rozdíl od jednoduchého CTRL+C si toto rozšíření zapamatuje libovolné množství výběrů a umožní pak jednoduché vložení do dokumentu Google.

Dokumenty Google jsou online aplikace, která je spojená s účtem Google, tj. jakmile si vytvoříte účet Google, máte přístup i k této službě. Více o Google Docs v článku Google Docs ve výuce.


Jak celá sranda funguje?

Asi největší práci zabere shánění materiálů a kopírování do Web Clipboard. Poskládání do dokumentu je už otázkou několika chvilek.
1. sbíráme materiály - kopírujeme nejen samotné texty, ale i formát citace na text, popř. je třeba ukládat si už do budoucího dokumentu odkazy stránek, ze kterých čerpáme. V případě Metodického portálu RVP.CZ jsou u článků citace již připravené a usnadní nám práci.
2. vkládáme texty do dokumentu - po vytvoření nového dokumentu můžeme použít ikonu Web Cliboard přímo na liště. Kliknutím na ni se nám zobrazí přehled všech zkopírovaných textů. Kliknutím na vybraný text jej vložíme do dokumentu.
3. dokument vytiskneme nebo s ním dál pracujeme v elektronické podobě.


Ukázka

Pokusila jsem se vytvořit jednoduchou přípravu k tématu LES pro 1. třídu. Dokument můžete zobrazit přímo v Google dokumentu nebo si přípravu stáhnout v PDF.


Problematická místa

  • vadí mi, že nelze kopírovat URL adresu - úplně ideální by bylo, kdyby se kopírovala přímo s vybraným textem;
  • po vložení do Google dokumentu je třeba srovnat formát, protože jinak je "každý pes jiná ves", prostě tak, jak se zkopírovalo;
  • nevím, jestli lze rozšíření Web Clipboard vložit také do jiného prohlížeče - bylo by to pak příliš navázané na jeden prohlížeč (Chrome), což by mohl být pro některé učitele problém (ve škole není mnohdy možnost volit si svůj prohlížeč na počítačích).
Narazili jste na další problémy? Nebo máte jiný tip pro rychlou tvorbu poznámek k výuce? Uvítám je v komentářích.



0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína