29. 4. 2014

Stručně v odkazech 04/29/2014: Dyslektik (nejen) v rodině - rozhovor

Všímavý rodič dyslektické dítě pozná – Novinky.cz

"V našich pedagogicko-psychologických poradnách se provádí zhruba tříhodinové vyšetření, během něhož se zkoumají rozumové schopnosti dětí čili jestli příčina není v mentální retardaci. Následuje vyšetření čtení, psaní, řeči, sluchového a zrakového rozlišování, pohybových dovedností a na základě výsledků se stanoví diagnóza."
                                         


Další zajímavé citace z článku:

  • Současný životní styl nepřispívá k tomu, aby se s těmito dětmi více pracovalo v rodinách. Přitom prevence je naprosto zásadní.
  • Poradíte rodičům, čeho si mají všímat? Největší rizika jsou dědičnost a opožděný vývoj řeči. Dítě sice řekne první slova v jednom roce, ale potom se řeč rozvíjí velmi pomalu. Slovní zásoba je malá, dítě nerado mluví, nemá rádo aktivity, které souvisejí s řečí, např. nerado poslouchá pohádky.

  • Když dítěti bez poruchy na druhém stupni řeknete, aby si přečetlo dvě stránky o druhé světové válce a do zítřka je umělo, zvládne to. Když však totéž řeknete dyslektikovi, text nepřečte. Nebo za celé odpoledne přečte jednu stránku. Víc není v jeho silách. Je nutné zvolit jiné formy práce, které nejsou založené na čtení.
Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína