19. 5. 2014

Stručně v odkazech 05/19/2014: Myšmapy na zápisky a testování s využitím mobilu/tabletu učitele

Myšlenkové mapy a poznámky ze schůzek | Mít vše hotovo.cz

"Poznámky v podobě myšlenkové mapy vám mohou, tak jako mi, přinést prostor pro větší zapojení se do konverzace a řešení témat díky zrychlenému zápisu, jednodušší pohled na témata schůzky a její aktuální průběh (vizualizace prostřednictvím mapy umožňujerychlejší analýzu poznámek a tudíž jednodušší hledání souvislostí), ušetří inkoust (píšete-li perem) a případně jejich tvorba neruší okolí tolik, jako rozsáhlé lineární poznámky ("klepete-li" je do notebooku)."

Další zajímavé citace z článku:
  • Z centrálního obrázku veďte hlavní větve symbolizující jednotlivá témata, která by měla být na schůzce projednávána, a přesně proto také ponesou název, symbol obrázek, který se k danému tématu vztahuje. Nyní máte kostru jednání, kterou doporučuji obohatit o vlastní myšlenky vztahující se k jednotlivým větvím (tématům).
  • Základem však je zápis silných myšlenek, které nás (třeba) za čtrnáct dní vrátí zpět k jednotlivým situacím, které se na schůzce udály, a pomohou nám vybavit si co možná nejvíce okolností. V daných situacích pomáhají jednoduché symboly a obrázky, zvýrazňování pomocí barev a typu písma. Já v mapách pracuji se čtyřmi pěti základními typy poznámek
  • Bokem si k mapě dopisuji účastníky, místo, čas, projekt a další důležité informace, které se ke schůzce vztahují.

                                


Plickers – hlasovátka zadarmo | Co jsem vyzkoušela

"Různá hlasovací zařízení jsou určitě fajn, ale cena je dost často činí prakticky nedostupnými. A ani nachystání není vždycky zcela jednoduché, a někdy jsou i těžké na přenášení. Pokud mají všichni žáci zařízení připojené na wifi, pak je dobrým řešením Socrative. Ale co když nejde ani to? Pak je možným řešením Plickers."

Další zajímavé citace z článku:
  • Při hodině vlastní otázky s možnými odpověďmi A až D třeba promítá. V mobilu si vytvoří otázku (jen název, popř označí správnou odpověď) a spustí focení a „vyfotí“ zvednuté kartičky žáků. Okamžitě vidí, kdo hlasoval a jak. Při připojení na síť se výsledky zobrazí na webovém rozhraní.
  • Před prvním „ostrým“ nasazením vyzkoušejte kartičky, zda nepotřebují kalibrovat, zda opravdu snímají písmeno, které mají a není třeba v mobilu nastavit otočení. Také si vyzkoušejte, jak dobře snímá váš mobil či tablet a v jakých světelných podmínkách. Trošku se pere zatemnění pro promítání a světlo pro focení.
Posted from Diigo. The rest of my favorite links are here.

                                 

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína