14. 2. 2010

Školy lační po psycholozích. Učitelé děti nezvládají

Řady školních psychologů se rozrůstají. Zatímco ještě před šesti let jich bylo jako šafránu, dnes se po školních chodbách pohybuje více než stovka odborníků. Roste i poptávka po speciálních pedagozích.

Mrzí mne...

...že článek vyznívá, že učitelé nejsou dostatečně kompetentní/vzdělaní, aby dokázali podobné výchovné problémy řešit. Všichni, kdo v školství pracujeme, víme, že "ono by se rádo, kdy by se mohlo". Kdyby se cokoli mohlo! Bohužel chybí páky, postrádáme nástroje. A žáci to moc dobře vědí.

Víte, co může učitel udělat, pokud žák běží plnou rychlostí po chodbě, takže ohrožuje všechny, kteří se na chodbě zrovna nacházejí?
  • Může ho požádat, aby přešel do chůze.
  • Může ho chytit a vysvětlit mu, že ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní žáky.
  • Může doufat, že se nic nikomu nestane (a pokud ano, tak to nebude na půdě školy).

    Dobrá, nabídku č. 3 jsem trochu přeťápla, ale není zas až tak daleko od přání všech zúčastněných. Bod č. 2 je naprosto zakázaný (vždyť my se žáků nesmíme dotýkat, co kdyby se jednalo o obtěžování). Takže zbývá bod č. 1.
    Pokud žák okamžitě nezareaguje, má učitel jedinou možnost - postavit se mu do cesty a doufat v sílu osobnosti (a pevné zapření patami). Není to směšné?
    Pokud dítě opakovaně šikanuje učitele či své spolužáky nebo se chová agresivně, nemá ve škole co dělat. Učitel by ho měl mít možnost na čas vykázat. Návrh podpořilo i ministerstvo školství.
    Už aby to bylo. Asi se budu opakovat, ale společnost by si měla uvědomit, že naším posláním je VZDĚLÁVAT. Výchovu zajišťuje rodina, popř. dostupné instituce.

    Kdyby byla výše zmíněná citace převedena do praxe, zvýší se jistojistě kvalita vyučování. Už nebudeme muset prvních 10 minut z hodiny věnovat otázkám typu "ale on mně to udělal první" a budeme je moct věnovat zajímavé motivaci na hodinu. Nebude to pak učení jako v ráji?

    Zdroj ilustračního obrázku:

    Fourandsixty. Wikimedia.org : Slagsmaal mellem to skarnbasser - Brawl between two beetles - 1894 [online]. 2015-05-21 [cit. 2015-12-15]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slagsmaal_mellem_to_skarnbasser_-_Brawl_between_two_beetles_-_1894.jpg>.

    0 komentářů:

    Okomentovat

    Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína