4. 4. 2016

Zkracujeme šílené odkazy (doplněno)

Také vás někdy vyděsí děsivá adresa, která se objeví v řádku internetového prohlížeče? A co teprve, když chcete někomu odkaz poslat! Někdy zabere i dva řádky!
Tak to lze několika způsoby vyřešit...

Tinyurl.com

Odkazy na články k tomuto zkracovači (+ ještě jeden odkaz na český nástroj) najdete na PEPOUŠově webu
Výhoda - můžete si zvolit, jak bude zkrácená adresa vypadat (vhodné pro opakované vyhledávání příslušné stránky).
Přátelé aplikací Google si jistě už našli svůj zkracovač. Mohou používat na samostatné stránce nebo si na lištu internetového prohlížeče instalovat rozšíření (rozšíření pro Chrom najdete zde). Jedním kliknutím pak získají celkem slušně zapisovatelnou adresu.
Výhoda - rozšíření prohlížeče umožňuje dvěma kliknutími odeslat zkrácenou adresu na některé známé adresy, např. Twitter, Facebook, Google Reader, Gmail apod.
Můj nejnovější objev patří do skupiny "využitelné ve výuce". Zkracovač Fur.ly umožňuje vložit do jedné zkrácené adresy více stránek.


Výhoda - rozšíření lze velmi dobře využít např. při práci na projektu. Vložíte do zkrácené adresy všechny doporučené stránky pro práci na projektu a žáci se pak nemusí zdržovat dlouhým překlikáváním.
Stejně tak si dovedu představit úkol v hodině informatiky - žák bude mít za úkol vyhledat určitý počet stránek k danému tématu a vám už pošle jen jednu zkrácenou adresu (využije tedy k ukládánání právě Fur.ly).
Moje zkouška - všechny mé wiki na jednom místě: http://fur.ly/2iub. Všimněte si horního panelu, který umožňuje listování po vložených stránkách.

Alternativy: 

  1. Vyhledané stránky zobrazíte v samostatných záložkách prohlížeče Chrome.
  2. Klepnutím na rozšíření One Tab jsou všechny stránky sloučeny na jednu, přičemž stránka získá unikátní URL adresu, kterou můžete sdílet.
Podrobněji (i s obrázky) v příspěvku Share a List of Resources: OneTab Chrome Extension A. Keeler.

Další:

Zdroje:

Free URL Shortener To Combine Multiple Links Into One Short URL. [online] Ilovefreesoftware.com. Available at: http://www.ilovefreesoftware.com/27/webware/free-url-shortener-condense-multiple-links-one-short-url.html [Accessed 30 Dec. 2013].

Keeler, A. (2016). Share a List of Resources: OneTab Chrome Extension. [online] Teacher Tech. Available at: http://www.alicekeeler.com/teachertech/2016/03/07/share-a-list-of-resources-onetab-chrome-extension/ [Accessed 9 Mar. 2016].

3 komentářů:

  1. Další plus pro Goo.gl - vytvoří rovnou i QRkód.

    OdpovědětVymazat
  2. A co bit.do? Ten umožnuje zadat své slovo pro zkrácení a administraci a statistiku kliků - velmi povedené...

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína