3. 5. 2014

Ve kterém obláčku jsem to uložila?

[7.8.2013] Cloud computing je už poměrně rozšířeným pojmem. Přestože ji mnohdy využíváme nevědomky, já bych se zaměřila na cílené ukládání materiálů do obláčků a srovnání cen a úložného prostoru cloudových řešení a odkaz na nové prostředí pro ukládání souborů cCloud.

Aktualizace:
  • [26.2.2014] Přidány odkazy na seriál článků ve Spomocníkovi na Metodickém portálu RVP.CZ.
  • [27.3.2014] Další souhrn, třeba pro některé z čtenářů bude psán v příjemnějším stylu.
  • [3.5.2014] Nové cloudové úložiště Streem a Quip.




Není to tak dávno, co jsem prohledávala všechna možná i nemožná prostředí, kam si ukládám dokumenty a další materiály, abych našla příslušný soubor. Když si vybavím název nebo nějaké unikátní slovo z dokumentu, je vyhráno - použiji vyhledávač Google Desktop, který mám nainstalovaný v počítači.

Pokud tato cesta není úspěšná, musím začít listovat, hledat a pátrat. A to už je samozřejmě problém - zvlášť pokud mám uloženo na více místech. Proto jsem se rozhodla, že si dám dohromady klady a zápory jednotlivých možností. Mým cílem se zvolit si nejlépe jedno místo, kde budu mít uspořádané všechny dokumenty a které mi umožní snadné ukládání a vyhledávání.

PS: Dovolím si srovnávat pouze služby, se kterými mám zkušenosti, ačkoli existují i další. Výhoda autorství blogera :-)


pevný disk počítače
Dropbox
Google Drive (Disk)
dostupnostVše mám přístupné pouze v případě, že sedím u konkrétního počítače.
Není nutné řipojení na internet.
Vše mám přístupné odkudkoli - buď prostřednictvím prohlížeče nebo pomocí nainstalované aplikace v konkrétním počítači.
Je nutné připojení na internet.
Vše mám přístupné odkudkoli - buď prostřednictvím prohlížeče nebo pomocí nainstalované aplikace v konkrétním počítači.
Je nutné připojení na internet.
kapacita bezplatné verzeUrčuje ji výrobce, lze ji rozšířit.2 GB, lze rozšířit pozváním přátel či dalšími přidanými službami15 GB
zobrazováníTřídit lze do složek, soubory se otevírají pomocí instalovaných programů.Třídit lze do složek. V případě instalované aplikace se soubory otevírají pomocí příslušných programů v počítači. Při zobrazení v prohlížeči lze soubory pouze stahovat.Třídit lze do složek. V případě instalované aplikace se soubory otevírají pomocí příslušných programů v počítači. Při zobrazení v prohlížeči lze otevřít online vybrané typy souborů, které aplikace podporuje. Ostatní soubory se nabízejí ke stažení.
vyhledáváníVyužít lze vnitřní vyhledávání (Start - Hledat) nebo instalovat rozšíření (např. Google Desktop)V instalované aplikaci lze vyhledávat stejně, jako v samotném počítači. V online aplikaci vyhledává podle slov v názvu.V instalované aplikaci lze vyhledávat stejně, jako v samotném počítači. V online aplikaci vyhledává primárně podle slov v názvu, ale prohledává i slova v textech.
sdíleníPokud nemáte instalovaný nějaký speciální program na přístup k složkám, pak nelze.Sdílet lze celé složky nebo jednotlivé dokumenty. Sdílení složky vyžaduje od všech zúčastněných, aby si založili účet. Sdílet jednotlivé dokumenty lze pomocí složky Public - uživatel dostane odkaz, pomocí kterého si soubor stáhne do svého počítače.Sdílet lze celé složky nebo jednotlivé dokumenty. Lze nastavit úroveň sdílení jak složek tak jednotlivých souborů (viz obrázek). Lze nastavit sdílení s uživateli, kteří nemají vytvořený účet a to i s možností úprav dokumentu.
automatická synchronizace
ne
ano
ano
další možnosti
Instalace dalších programů.
Možnost zobrazení historie vkládání souborů v online prostředí (Events).
Možnost zobrazení historie změn v jednotlivých dokumentech.
Automatické oznamování vložení nových souborů přes instalovanou aplikaci.
Možnost nastavení automatického oznamování změn v jednotlivých dokumentech.
Aplikace pro mobil.
Aplikace pro mobil.
Možnost získání rozšíření online aplikace ve spojení s prohlížečem Chrome.

Google Drive a možnosti nastavení sdílení

I když jsem zprvu preferovala Dropbox - prostě proto, že jsem jej potkala dřív, ve spojení s Google Apps se mi zdá zajímavější Drive. Když se srovnám s tím, že mám dva účty na Google, ale jen jeden Drive, myslím, že mám vybráno. Alespoň po pracovní stránce. Teď už jen vše přestěhovat...

A jaká je vaše volba?



Další doporučené články a odkazy


MACICH, Jiří. Microsoft SkyDrive nebo Google Drive: Kam je lepší ukládat data?. In: Lupa.cz: První server o českém internetu [online]. 2012 [cit. 2012-07-30]. Dostupné z: http://www.lupa.cz/clanky/microsoft-skydrive-nebo-google-drive-kam-je-lepsi-ukladat-data/

komentáře k příspěvku stránky Google novinky na G+ k odkazovanému článku (viz výše)


Srovnání 12 cloudových disků: kolik zaplatíte za 10, 100 a 1000 GB? | Svět Androida
Které z tuctu cloudových úložišť vám dá největší prostor zdarma? Kolik zaplatíte jednotlivým provozovatelům, pokud chcete deset, sto nebo tisíc gigabajtů volného místa? Připravili jsme pro vás podrobný přehled, ze kterého se dozvíte všechny nezbytné informace, na základě kterých si můžete zvolit ideálního poskytovatele.


Další podobná prostředí


Copy: Další klon Dropboxu, ale s lákavou kapacitou – Živě.cz
Nedávno se na webu objevil nový synchronizační webdisk Copy. Bude to mít složité, podobných služeb je dnes na internetu totiž až příliš. Čím tedy hodlá zaujmout? 

Free Online File Hosting With 100GB Of Storage: Shared || Free Software

Shared - úložný prostor pro dokumenty, obrázky a videa. Podle autora článku získáte zdarma 100GB volného prostoru. Nahrávat lze soubory o velikosti až 2GB. Nahrávat lze pouze přes webové prostředí (aplikace nenabízí klienta jako Dropbox aj.).

Cloud Storage to Backup Data with 10 GB Free Space and Desktop Client || Free Software

cCloud is a completely free cloud storage website that allows you to store and share your data online. The free version of this app can store up to 10GB of data free.
You can either install a cDrive on your PC which works like a local drive or you can install a cCloud Client that is automatically synchronized with your account.

Streem - Store, stream, and share all your files instantly with your friends.
V tuto chvíli zdarma nekonečný prostor (beta verze), později 20 GB ve free plánu.

Quip


Seriál Cloudová úložiště ve Spomocníkovi:



Novinka! Zemmat - výpisky, materiály, komentáře: Co do školního MobTabu III. - Cloudová uložiště

"Kdo by nechtěl si sem tam něco uložit (nemyslím třebas peníze do slamníku, ale mnoho bajtů dat ...) a mít svá data neustále on-line k dispozici. K tomu slouží tzv. cloudová uložiště. Cloud je sice mrak (z anj.), ale nebojte, vaše fotky nebudou létat někde v oblacích, nýbrž budou pevně ležet na discích serverů vybrané služby."

Zdroje a odkazy:


[1] Nandwani, Kushal. "Cloud Storage to Backup Data with 10 GB Free Space and Desktop Client || Free Software." 2013. Web. 27 Oct 2013. <http://www.ilovefreesoftware.com/23/webware/online-storage/ccloud.html>.

[2] Zuly, Zuly. "Free Online File Hosting With 100GB Of Storage: Shared || Free Software." 2013. Web. 8 Aug 2013. <http://www.ilovefreesoftware.com/12/webware/online-storage/free-online-file-hosting-with-100gb-of-storage-shared.html>.

[3] Čížek, Jakub. "Copy: Další klon Dropboxu, ale s lákavou kapacitou – Živě.cz." 2013. Web. 8 Aug 2013. <http://www.zive.cz/clanky/copy-dalsi-klon-dropboxu-ale-s-lakavou-kapacitou/sc-3-a-169029/default.aspx>.

[4] Kilián, Karel. "Srovnání 12 cloudových disků: kolik zaplatíte za 10, 100 a 1000 GB? | Svět Androida." 2013. Web. 8 Aug 2013. <http://www.svetandroida.cz/srovnani-12-cloudovych-disku-kolik-zaplatite-za-10-100-a-1000-gb-201307>.

[4] Svatoš, Patrik. "Přehled cloudových úložišť aneb iCloud, Dropbox, Google Drive a další." 2013. Web. 7 Nov 2013. <http://jablickar.cz/cloudova-uloziste/>.

6 komentářů:

  1. Používám všechny, ale přednost v poslední době dávám SkyDrive v kombinaci s Office 2010, kde člověk může změny v dokumentu ukládat rovnou do cloudu, nebo si tam dokument potom nahraje.
    MS nabízí podobný nástroj jako Dropbox/Drive, jen nabízí větší množství prostoru - 5 GB pro každého zdarma, ti, kdo SkyDrive užívali déle, dostali 25 GB. A to už je docela dost.

    OdpovědětVymazat
  2. díky za srovnání, já mám nejradši dropbox, vyhovuje mi přístup odkudkoliv a ze zařízení s jakýkoliv operačním systémem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dropbox používám pro sebe, Google pro ostatní vyučující. Dnes jsem ale zjistila, že dokumenty na GoogleDrive nenačítají správně obrázky a celkově posunují řádky. SkyDrive jsem zkoušela před lety, to ještě nenahrával složky, což mi připadalo dost těžkopádné. Možná, že teď je lepší.

    OdpovědětVymazat
  4. @kovlud: Záleží na tom, jestli zobrazuješ dokumenty z prohlížeče nebo ze složky v počítači. Ale souhlasím, že Dropbox je v tomto kultivovanější.

    OdpovědětVymazat
  5. Článek podobného ražení s názvem Webdisky uživatelům: Nahrávejte, ale nic po nás nechtějte! najdete na http://goo.gl/A2nHz.

    OdpovědětVymazat
  6. Já si vůbec nedokážu představit, že by aplikace nebyly. A to jak ty webové, tak i v mobilu. Když si to tak vezmu, tak je používám od rána do večera a člověk je už bere jako samozřejmost :-) . V práci máme už také různé webové aplikace , bez kterých by nám to tu už snad ani nefungovalo :-) .

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína