24. 3. 2011

Pusťte dětem video

V roce 1980 a 1990, výzkum ukázal, že použití videa pro vzdělávací účely mělo řadu pozitivních prvků. Ve srovnání s tradičními metodami - učitelé, kteří používají interaktivní video ve výuce, probouzí u studentů  pozitivní přístup k učení. (1)
Příspěvek je aktualizovaný.


Existuje nějaká zaručená instrukce, jak dlouhé by mělo být video?

Vše se pochopitelně odvíjí od věku žáků a dovednosti soustředit se. Ve Vlnobití jsme se shodli, že průměrná délka videa na 1. stupni je 8 minut, na 2. stupni pak 15 - 20 minut. V žádném případě by neměla vyučovací hodina sestávat pouze ze sledování videa/filmu!


Dostal se ke mně výborný odkaz na velmi kvalitní video. Zkuste ho využít v hodinách literatury nebo slohu. Klikněte na nadpis a zhlédněte šestiminutový film.

Jak můžete tento filmek využít v hodině?
  • Zastavte video a nechtě žáky odhadovat, co se bude dít dál. Mohou pracovat ve skupinách nebo ve dvojicích, mohou využít techniku volného psaní. Také si mohou jen načrtnout osnovu příběhu a pak ho odvyprávět.
  • Pokuste se charakterizovat hlavní postavy. Nebude zajímavé snažit se vystihnout povahu holuba?
  • Zahrajte si hru: Co kdyby... Každá skupina může vymyslet jeden podnět. Ty pak napište na papírky a skupiny si vylosují podnět (jiný, než který vymyslely). 


Další videa můžete hledat na http://www.teachingvideos.co.uk/.
A nebo můžete projít sbírku odkazů: http://www.delicious.com/dannynic/essentialmedia


Citace

ANDREW, Tammy. Suite101.com [online]. 2011 [cit. 2011-03-24]. How to Effectively Use Video and Multimedia in the Classroom Read more at Suite101: How to Effectively Use Video and Multimedia in the Classroom. Dostupné z WWW: .

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína