26. 3. 2011

Jak na cizince ve škole?

Aktualizovaný příspěvek (nové odkazy)

Kde vzít peníze?

"Školy zatím na pokrytí nákladů na výuku češtiny pro děti ze třetích zemí – tj. ze zemí mimo EU a Evropského hospodářského prostoru − nemají nárok. To je také hlavní výtkou a frustrace ředitelů škol: „Mohli bychom dělat leccos a víme, jak na to, ale nemáme peníze,“ stěžují si mnozí z nich."

"Jedna z dalších možností, a jistě legitimní, je výuku češtiny pro cizince zpoplatnit, jak to nakonec udělali v ZŠ Kunratice, kde učí Mária Procházková. Stát nemá peníze, a tak se musíme chovat tržně, ale podáváme pomocnou ruku,“ říká ředitel školy Vít Beran. Po žácích škola požaduje padesát korun na hodinu, což není závratná částka, tím spíš že, jak říká ředitel, „z jedné hodiny je někdy celé odpoledne“. Škola může a měla by přihlížet k finančním možnostem jednotlivých žáků a těm ze sociálně slabých rodin poskytnout slevu či poplatek odpustit."


Vylepší cizinci českou školu?

"Příchod cizinců do škol dává podle něj pojmu inkluzivní škola další rozměr a zároveň nás konfrontuje s přetrvávajícím stylem výuky, který může být těžko schůdný nejen pro cizince, ale i pro mnohé rodilé mluvčí, možná pro všechny z nás. Přímý kontakt s žáky-cizinci a jejich otázky nás probouzejí do nepříliš lichotivé reality školy, která stále ještě učí memorovat spíš než přemýšlet a komunikovat."

Článek také obsahuje odkazy na dvě webové stránky, které by mohly inspirovat a pomoci.

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína