20. 8. 2010

Bude škola platit za kopírky a tiskárny?


"Novela předpokládá, že všechny veřejné instituce budou muset nahlásit správci autorských práv počet svých tiskáren a kopírek. Správcovská agentura si pak pohlídá, aby za přístroje zaplatily paušální poplatek."

"Například základní škola by za pět tiskáren poslala agentuře Dilia, která spravuje práva autorů literárních děl, 118 tisíc korun ročně."

Která škola má šanci to finančně utáhnout?

"Česká pirátská strana, která získala pracovní verzi návrhu zákona z ministerstva, upozorňuje i na další změny. Novela například zvyšuje poplatek za výpůjčku svazku v knihovně z 0,50 Kč na korunu."

Ať žije čtenářská gramotnost!




3 komentářů:

  1. Mě zamrazilo... Chudák čtenářská gramotnost.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihovny byly jediným východiskem pro všechny zapálené čtenáře. Jestli se zdraží poplatky o 100 %, jak to asi dopadne?
    Jen doufám, že děti budou mít stále půjčování zdarma, jinak jsme namydlení.

    OdpovědětVymazat
  3. Přečetla jsem si trochu z diskuse pod článkem. Fakt je, že se hodně kopírují ve školách písemky a vlastní materiály na procvičování. Ale já kopíruju i texty knih, protože v žádné čítance nenajdeme ukázku ze skutečně současné literatury pro mládež, tj. co vyšlo letos. Mohla bych samozřejmě jenom číst nahlas, ale to bych popírala vlastní myšlenku čtení. Člověk musí mít před sebou text, vracet se, přemýšlet, bojovat o vyjasnění... A těžko bych mohla procvičovat poznámkování odborného textu bez textu. Texty v učebnicích jsou často buď hloupé, nebo nevychází ze zájmů žáků. Nehledě na to, že by měli mít možnost vlastního výběru toho, co budou číst.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína