20. 2. 2011

Má Wikipedie místo ve výuce?

Příspěvek je inspirován článkem Is There a Role For Wikipedia in the Classroom? na http://www.emergingedtech.com/. Samozřejmě si neodpustím nějaké své komentáře z praxe...



Wikipedie je odlišně vnímána dospělými a dětmi

My starší jsme si vědomi toho, jak a proč Wikipedie vznikala, a proto ji bereme s rezervou. Pro mladší věkovou kategorii je Wikipedie něco jako Ottův naučný slovník, jen se v něm mnohem lépe vyhledává a je kdykoli k dispozici (pokud máte internet).


Naším úkolem je vést žáky k ověřování si informací, i když pochází třeba z tohoto zdroje

Proto jsem při tvorbě referátů požadovala, aby byl bezpodmínečně součástí seznam zdrojů, ze kterého bude patrné, že autor pracoval s více zdroji. Počet zdrojů jsem přizpůsobovala věku žáků. Vedlejším efektem bylo také to, že byli žáci stále upozorňováni na pojmy jako "autorské právo", "licence", "citace" apod.


Ve výše zmíněném článku je také zmiňována situace, kdy žáci dostanou za úkol podílet se na tvorbě nějakého hesla

Vzhledem k tomu, že jsem učila na 1. stupni, tak bych o této variantě neuvažovala. Bylo by něco podobného možné vyzkoušet se staršími žáky? Možná, že by (kromě získání dalších dovedností práce s moderními technologiemi) snadněji pochopili, že Wikipedie nemusí vždy nabízet zcela pravdivé informace.
Na druhou stranu bych se trochu obávala, aby některého žáka tato činnost nezaujala natolik, že by pak zcela cíleně vkládal nepravdivé informace do dalších hesel.
Myslíte, že by něco takového mohlo hrozit?

Novinka! Děkuji Václavovi (viz komentáře) za upozornění na stránku Wikipedie: Pro učitele.


Z jiného soudku

Vybavuji si článek, ve kterém autor upozorňuje, že také vyhledávání (POZOR! hovořím stále o Wikipedii, vyhledávat před žáky pomocí např. Google je velmi ošemetné!) je třeba žákům ukazovat. K tomu se báječně hodí interaktivní tabule - krok po kroku může učitel ukazovat a komentovat své jednání.
Takže odteď žádné předpřipravené odkazy - pěkně vyhledávat před dětmi!

Těším se na vaše zkušenosti, názory a komentáře.

3 komentářů:

  1. Wikipedie dokonce varuje před tím, aby editace Wikipedie byla zadávána jako domácí úkol (http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Pro_u%C4%8Ditele), ale pokud žáci sami projeví zájem, poradil bych jim jak začít s editací.

    Chválím Vás, že informujete žáky o autorském právu a (svobodných) licencích, podle mě je tato oblast ve školství zanedbávána.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Ono by se mělo začínat u učitelů. Ti by měli mít jasné povědomí o zákonech - alespoň těch, které se bezprostředně týkají jejich práce. Ale bohužel... http://goo.gl/wIBzO.
    Děkuji za Váš názor.

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína