20. 2. 2011

Tipy pro využití Wiki ve výuce

Wiki je jednou z nejjednodušších aplikací Webu 2.0 - nepožaduje žádné stahování softwaru a pracuje stejně jako textový editor. Jaká je tedy její největší výhoda? Možnost společné tvorby dokumentů...
Novinka! Znáte Wikiverzitu? Ne? Tak kuk do komentářů. Děkuji panu Václavovi za tipy.


Další výhodou je, že je zdarma (nejen) pro pedagogy a lze velmi dobře kontrolovat bezpečný přístup studentů (včetně zajištění vstupu pouze oprávněným osobám).


Wiki může používat jen učitel

Prvně by se rozhodně měl s funkcemi Wiki seznámit učitel. A třeba tak, že společně s kolegou vyzkouší jeho funkce, např. při tvorbě společného projektu, plánování výletu nebo jen při společné tvorbě tematického plánu. Prostředí, které lze velmi dobře využít můžeme v českém jazyce najít na Metodickém portálu.
Ukázku takové tvorby najdete třeba zde. Na tomto projektu spolupracovaly dvě paní učitelky.

Wiki ve vyučování

Plánování pro integraci Wiki vyžaduje nové koncepce výuky strategie a techniky, abychom využili celého jejich potenciálu. 

Jednou z výhod Wiki při tvorbě společných projektů je, že vše probíhá online. Autoři tak mohou na jednotlivé příspěvky reagovat téměř ihned. 
Studenti, kteří mají přístup k internetu mimo školu mohou společně pracovat na dokončení projektů, aniž by museli být ve škole. Společná tvorba výstupního dokumentu tak rozvíjí nejen základní strategie spolupráce, ale i dovednosti vyššího řádu - hodnocení, analýzu, porozumění apod. (viz Bloomova taxonomie).

Studenti mohou prostřednictvím Wiki podat zpětnou vazbu - mohou prokázat, co se naučili. 
Jedním z příkladů je, když studenti vytvoří originální dílo, které zapadá do formátu ABC. Jedna stránka je určena pro každé písmeno abecedy a studenti předloží písemné práce a citace, aby vysvětlili, co se právě dozvěděli v daném předmětu k určenému tématu.

Dále může ve Wiki vznikat seznam webových stránek, které se tematicky vztahují k obsahu předmětu. Učitel může během školního roku na tuto stránku poukazovat - studenti zde mohou čerpat informace. A nejen to, dovedete si představit stránku, kterou vytvořili sami žáci a která obsahuje výukové hry, např. k procvičené násobilky?

Výhody takového seznamu
  • Tento seznam je dynamický, protože webové stránky mohou být přidány nebo odstraněny, popř. mohou být dopředu vloženy kvalitnější stránky, naopak odsunuty ty méně kvalitní.
  • Studenti zde najdou přijatelné odkazy na stránky pro svou výuku - nejen že si ušetří vzájemně čas, ale učitel může kdykoli kontrolovat relevantnost odkazů.

V prostředí Wiki může vznikat i virtuální kartotéka. Učitelé a žáci mohou ukládat soubory, obrázky, videa a další informace v bezpečném prostředí pro učitele i žáky. Jednou z výhod je, že autor může zadat informace kdykoli a odkudkoli přes internet - výhody online aplikace. 

Může zde také postupně vznikat nápadník projektů třídy, referátů k daným předmětům apod.

Chcete-li efektivně integrovat Wiki do vyučování, pak se studenti musí podílet na procesu sdílení informací a prokázat spolupráci s učitelem a ostatními studenty.



Novinka č. 1


Dostala jsem nový tip na webové stránky ve stylu wiki - Wetpaint. Mají stejnou nabídku, jako Novinka č. 2, ale ještě jsem pořádně neprozkoumala. Máte někdo nějakou zkušenost? Připište, prosím, do komentářů.




Novinka č. 2

V současnosti testuji prostředí Wikispaces.com.
Komunikuje sice v angličtině, je zatím mám pocit, že se jedná o mnohem jednodušší prostředí než  na Metodickém portálu. Bohužel nelze pracovat pouze soukromě - toto je služba placená.
Ale říkám si, že využití s žáky nepotřebuje úplné utajení...?!

Novinka! Ukázka téměř dokonalého využití wiki: http://mathsyear7.wikispaces.com/


.....
Další podobné články:

3 komentářů:

  1. Připomínám můj už letitý přehled http://www.lupa.cz/clanky/wiki-v-ere-web-2-0/ ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. To je tedy prima internetová historie. Hned mám lepší pocit, když objevuji to, co už jste Vy objevil před ...hm... lety :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Jednou jsem na Wikiverzitě udělal test z literatury romantismu a ve škole to dala učitelka na interaktivní tabuli a studenti šli odpovídat.

    http://cs.wikiversity.org/wiki/Literatura_romantismu_%28test_pro_S%C5%A0%29

    Něco podobného by šlo dělat i na 2. stupni ZŠ, bohužel se o Wikiverzitě moc neví.

    Taky jsem na internetu objevil projekt TiddlyWiki, kterou dokáže (podle mě) spravovat a používat i obyčejný uživatel, akorát s formátováním textu je to horší (ruční psaní syntaxe) a teoreticky se dá použít i bez webového serveru. Dají se s tím dělat všelijaké psí kusy (hlavně když si s tím hrajete): od čtenářských deníků, přes soubor vzdělávacích plánů na dané škole až po společné projekty žáků/studentů. Vína na http://www.tiddlywiki.cz/

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína