31. 10. 2010

Srovnání: blog - wiki - Google Docs

Někdo si konečně dal tu práci, že sepsal do velmi přehledné tabulky výhody, nevýhody, shody a neshody těchto tří nejčastěji používaných nástrojů/aplikací: Blogs Wikis Docs Chart
Pokud používáte automatický překladač Google, máte vyhráno. V opačném případě se budete muset spolehnout na svůj překlad nebo můj výběr, který je rozhodně méně přehledný než výše odkazovaná tabulka.


Základní info

Blog je webová aplikace k tvorbě často aktualizovaných příspěvků. Wiki je webová stránka ke snadné úpravě. Google Docs je online kancelářský balík, který vám umožňuje snadný přístup k vašim dokumentům z kteréhokoli počítače pomocí internetového prohlížeče. To také usnadňuje sdílení a spolupráci.


Autoři

Blog: Obvykle jen jedna osoba, nebo malý tým. Každý příspěvek má jen jednoho autora. Čtenáři mohou jen zanechat komentář. WikiVíce autorů. Umožňuje buď anonymní editace nebo editace omezeným počtem schválených uživatelů. DocsKaždý dokument je vytvořen individuálně, autor pak může pozvat až 50 spolupracovníků současně.


Výhody

Blogy jsou snadno vytvářeny a je snadné je aktualizovat. Pokud umíte posílat e-maily, umíte i blogovat! Přidávání obrázků a souborů je stejně snadné jako přidávání příloh. Některé systémy umožňují autorům blogu vložit další média (videa, rozšíření apod.). Je to obousměrná technologie - autor sděluje, čtenář komentuje. Někteří poskytovatelé umožňují uživatelům vytvářet si zálohu svého blogu.
Wiki zaznamenává historii všech revizí každé stránky, včetně toho kdo a jaké změny udělal. Většina wiki má  také diskusní fórum pro každou stránku. Většina wiki umožňuje nastavit různá oprávnění pro různé uživatele. Většina wiki umožňuje uživatelům stahovat html zálohu.
Docs jsou nejlepší volbou pro synchronní spolupráci na jednom dokumentu. Historie revizí je samozřejmostí. Každá tabulka, prezentace i dokument má k dispozici chat pro online spolupráci. K dispozici je import i export ve většině obvyklých formátů.


Doporučuji prohlédnout si některé z odkazů s příklady využití blogů, wiki a Google Docs. Stojí za to.



.....
Podobné články:

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína